27 Bieg Niepodległości z PKO Bankiem Polskim w Warszawie

PKO Bank Polski zaprasza na kolejne sportowe wydarzenie upamiętniające Święto Niepodległości. 11 listopada wystartuje w Warszawie ostatni w tym roku bieg z cyklu „Zabiegaj o pamięć”. Imprezie będzie towarzyszyła akcja charytatywna „biegnę dla Kuby”.

PKO Bank Polski jest partnerem strategicznym Warszawskiej Triady Biegowej odbywającej się pod hasłem „Zabiegaj o pamięć”. W jej skład wchodzą jeszcze Bieg Konstytucji 3 Maja oraz Bieg Powstania Warszawskiego. Stołeczny Bieg Niepodległości wystartuje o symbolicznej godzinie 11.11 w okolicach skrzyżowania al. Jana Pawła II i ul. Stawki. Trasa na dystansie 10 km będzie wiodła m.in. al. Jana Pawła II, wiaduktem nad al. Jerozolimskimi, ul. Chałubińskiego do al. Niepodległości. W zawodach pobiegną również pracownicy Banku z ogólnopolskiej sekcji biegowej liczącej blisko 400 osób.

– PKO Bank Polski już od kilku lat jest strategicznym partnerem Warszawskiej Triady Biegowej. Bieg Niepodległości, który kończy każdą edycję, co roku przyciąga tłumy biegaczy. Jestem przekonany, że  w tym roku pobijemy rekord, również jeśli chodzi o uczestników naszej akcji charytatywnej. Zachęcam do udziału w biegu i przypięcia do koszulki kartki „biegnę dla Kuby” – mówi Jarosław Brzuzy, Dyrektor Regionu Bankowości Detalicznej PKO Banku Polskiego w Warszawie.

W trakcie biegu będzie można pomóc 10-letniemu Kubie, podopiecznemu Fundacji Spełnionych Marzeń. Podczas operacji usunięcia nowotworu amputowano mu rękę. Zbiórkę funduszy mogą wesprzeć wszyscy uczestnicy, którzy pobiegną z kartką „biegnę dla Kuby”. Zaangażowanie zawodników zostanie przeliczone na konkretną pomoc – Fundacja PKO Banku Polskiego przekaże darowiznę na zakup protezy ręki dla chłopca.

PKO Bank Polski wspiera największe wydarzenia biegowe w całej Polsce, w tym PKO Wrocław Maraton, PKO Poznań Maraton, PKO Silesia Marathon, cykle PKO Rzeszów Biega czy PKO Grand Prix Gdyni. W tym roku Bank zorganizował także po raz pierwszy ogólnopolską sztafetę charytatywną w 12 miastach – PKO Bieg Charytatywny. W Warszawie 58 drużyn przebiegło łącznie 2037 okrążeń. Dzięki zaangażowaniu zawodników Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała ponad 600 tys. zł na posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci w Polsce.

Podczas wszystkich sponsorowanych przez Bank wydarzeń prowadzone są akcje „biegnę dla…” na rzecz osób potrzebujących wsparcia w ratowaniu życia lub zdrowia. Od 2013 r. Bank zorganizował 133 charytatywne akcje biegowe, w których uczestniczyło ok. 50 tys. osób. Dzięki ich zaangażowaniu Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała beneficjentom ponad 1,95 mln zł.  W 2015 r. odbyło się już 46 takich akcji, a Fundacja wypłaciła darowiznę w wysokości ok. 700 tys. zł dla osób potrzebujących wsparcia, zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Biegi Niepodległości pod patronatem PKO Banku Polskiego odbędą się również w Rzeszowie i Gdyni.

Więcej o programie „PKO Biegajmy razem” łączącym popularyzację zdrowego stylu życia z ideą dobroczynności, można przeczytać na stronach:

www.biegajmyrazem.pkobp.pl

www.bankomania.pkobp.pl/biegajmy-razem/