Alior Bank udostępnia firmom kalkulator do mierzenia śladu węglowego

W ramach współpracy z firmą Envirly Alior Bank proponuje przedsiębiorcom preferencyjne warunki zakupu narzędzia do obliczania emisji CO₂. Ma ono wspierać firmy w wypełnieniu obowiązku mierzenia śladu węglowego, zgodnie z wymogami unijnej dyrektywy CSRD.

Obowiązek mierzenia śladu węglowego i uwzględniania go w sprawozdaniach rocznych dotyczy nie tylko dużych przedsiębiorstw. Wkrótce obejmie on również w określonym zakresie małe i średnie firmy. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom Alior Bank udostępnia przedsiębiorcom możliwość zakupu kalkulatora firmy Envirly, która specjalizuje się w realizacji projektów zrównoważonego rozwoju. Narzędzie oblicza aż trzy zakresy emisji CO₂.

Pierwszy zakres obejmuje bezpośrednie emisje, wynikające ze spalania paliw kopalnych przez samą firmę, bądź powstające podczas procesów technologicznych i produkcyjnych. Drugi dotyczy emisji pośrednich, które powstają podczas wytwarzania energii elektrycznej, cieplnej, pary i chłodu. Zakres trzeci jest najbardziej złożony i najtrudniejszy do zmierzenia – uwzględnia cały łańcuch wartości firmy, od śladu węglowego używanych materiałów, aż do emisji wytwarzanych podczas wykorzystywania produktów i ich utylizacji. Dodatkowo, obejmuje także różnorakie pośrednie emisje, związane z szeroko pojętym funkcjonowaniem przedsiębiorstwa.

Rozwiązanie przeznaczone jest dla małych, średnich i dużych przedsiębiorstw, a w szczególności dla eksporterów, firm w łańcuchach dostaw, spółek międzynarodowych, grup kapitałowych oraz funduszy inwestycyjnych i przedsiębiorstw innowacyjnych.

– W naszej strategii zadeklarowaliśmy, że odpowiemy na współczesne wyzwania klimatyczne i wesprzemy firmy w transformacji energetycznej. Dzięki współpracy z Envirly udostępniamy przedsiębiorstwom praktyczne narzędzie do szybkiego i precyzyjnego obliczania śladu węglowego na preferencyjnych warunkach cenowych. W ten sposób ułatwiamy im efektywne zarządzanie poziomem emisji CO₂ i oszczędność energii. Wspieramy je również w wyznaczaniu celów dekarbonizacyjnych i przygotowaniu się do raportowania ESG – mówi Ewa Małecka, dyrektor Departamentu Produktów Klienta Biznesowego w Alior Banku.

– Ślad węglowy to nie tylko obowiązek, ale i szansa na budowanie przewag konkurencyjnych szczególnie dla przedsiębiorstw w łańcuchu dostaw. Narzędzie Envirly wspomoże firmy, które za pośrednictwem  Alior Banku wykupią dostęp do kalkulatora, w zarządzaniu procesem zbierania danych, komunikacji z dostawcami i generowaniu raportu. Cieszymy się na nadchodzącą współpracę z Alior Bankiem – mówi Mateusz Masiak, prezes Envirly.

Dostęp do kalkulatora śladu węglowego w specjalnej ofercie firmy Envirly można wykupić za pośrednictwem strony internetowej banku lub bezpłatnego portalu zafirmowani.pl.

Oferta specjalna dotyczy Pakietu Standard i Pakietu Pro. Pierwszy z nich obejmuje dwa zakresy pomiaru śladu węglowego, analitykę CO₂ w czasie rzeczywistym, automatyczne generowanie raportów, rekomendacje i tworzenie celów redukcyjnych, a także wsparcie przez 8 godzin rocznie. Pakiet Pro, oprócz usług dostępnych w Pakiecie Standard, zawiera również pełne raportowanie w trzech zakresach GHG Protocol, personalizowane rekomendacje i cele, możliwość monitorowania i porównywania emisji w wielu lokalizacjach. Dodatkowo, przedsiębiorcy zostaną zwolnieni z opłat przez pierwsze dwa miesiące korzystania z narzędzia.

Obliczenie śladu węglowego firmy lub produktu pozwala zidentyfikować obszary w procesach technologicznych, w których można zmniejszyć zużycie energii i zredukować emisję gazów cieplarnianych. Przedsiębiorcy, którzy zdecydują się na monitorowanie CO₂ i posiadanie raportu śladu węglowego, budują wizerunek firmy odpowiedzialnej i zrównoważonej środowiskowo, jednocześnie spełniając obowiązek raportowania emisji w sprawozdaniach niefinansowych. Dzięki temu mogą również lepiej prezentować swoje oferty klientom zagranicznym, którzy często wymagają informacji o wielkości śladu węglowego poszczególnych produktów.

ŹRÓDŁOAlior Bank