Alior Leasing pomaga ofiarom wojny w Ukrainie

Alior Leasing przekazał Caritas Polska pojazdy, które będą wykorzystywane przy realizacji działań pomocowych na rzecz Ukrainy. Trzy samochody i naczepa są przeznaczone do przewozu osób oraz sprzętu. To kolejna inicjatywa spółki z grupy kapitałowej Alior Bank skierowana do ofiar działań wojennych rozgrywających się za naszą wschodnią granicą.

Alior Leasing solidaryzuje się z ofiarami konfliktu zbrojnego w Ukrainie. W czwartek, 30 czerwca, przekazał Caritas Polska pojazdy, które będą wykorzystywane do codziennych działań pomocowych na terenie Polski i Ukrainy.

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, w jak trudnej sytuacji znajdują się obecnie obywatele Ukrainy, dlatego cieszymy się, że mogliśmy dołożyć małą cegiełkę pomocy w budowaniu wsparcia dla naszych wschodnich sąsiadów. Liczymy na to, że przekazane samochody pomogą pracownikom Caritas Polska w realizacji działań na rzecz obywateli Ukrainy i sprawią, że ich pomoc dotrze do większej ilości osób – mówi Paweł Broniewski, Członek Zarządu Alior Leasing.

Przekazane przez Alior Leasing pojazdy to dwa komfortowe, 23 osobowe busy, naczepa kurtynowa oraz ciągnik siodłowy służący do ciągnięcia wszystkich rodzajów pojazdów.

Wszystkie nasze działania wymagają nie tylko zaangażowania, ale również odpowiednich narzędzi. Samochody, które otrzymaliśmy od Alior Leasing będą dużym wsparciem, choćby w transporcie darów rzeczowych dla Ukrainy, czy też w obsłudze naszych placówek w Polsce, które świadczą pomoc dla ukraińskich uchodźców. Bardzo to doceniamy – mówi ks. dr Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.

Przekazanie samochodów było kolejną inicjatywą pomocową na rzecz Ukrainy podjętą przez Alior Leasing. W marcu przeprowadzono akcję „Plecak dla ucznia”, w ramach której spółka sfinansowała plecaki i piórniki dla uczniów z Ukrainy, a jej pracownicy wyposażyli je w niezbędne artykuły szkolne. Oprócz tego, kadra Alior Leasing cały czas angażuje się w zbiórki pieniężne i rzeczowe na rzecz uchodźców wojennych.
Grupa Alior Bank w działania pomocowe na rzecz obywateli Ukrainy zaangażowana jest od pierwszego dnia wojny. Mogą oni m.in. otwierać konta w oddziałach i w placówkach partnerskich Alior Banku. Dodatkowo, strona Alior Banku oraz jego aplikacja mobilna zostały przetłumaczone na język ukraiński, by ułatwić korzystanie z nich.

Od marca prowadzimy bardzo wiele działań pomocowych. W Zamościu przekazaliśmy nieruchomość, w której powstała Szkoła Podstawowa dla ukraińskich dzieci, a we współpracy z prezydentem Przemyśla przekazaliśmy sprzęt medyczny do jednego z ukraińskich szpitali. Największą inicjatywę zrealizowaliśmy w Warszawie, m.in. wspólnie z Caritas Polska, UNICEF i Miastem Stołecznym Warszawa. W centrum stolicy, w naszej dawnej centrali przy ulicy Towarowej 25a znalazło nową siedzibę Centrum Pomocy, w którym przebywający w naszym kraju obywatele Ukrainy mogą skorzystać ze wsparcia psychologicznego i zawodowego, a także przestrzeni do nauki stacjonarnej i zdalnej. Nasze działania pomocowe będziemy realizować tak długo, jak będzie to konieczne – deklaruje Marek Majsak, wiceprezes Alior banku i Przewodniczący Rady Nadzorczej Alior Leasing.

Alior Leasing należy do grupy kapitałowej Alior Banku oraz jest częścią Grupy PZU. Jako jedna z czołowych polskich firm leasingowych dostarcza przedsiębiorcom rozwiązania, wspierające ich rozwój. W ramach swojej oferty zapewnia finansowanie: pojazdów do 3,5 t, samochodów ciężarowych oraz maszyn i urządzeń. Alior Leasing dba o środowisko i inwestuje w projekty związane z zieloną energią, dlatego poszerzył swoją działalność o możliwość sfinansowania instalacji fotowoltaicznych. Blisko 500 pracowników spółki, skupionych w ponad 20 biurach na terenie Polski, każdego dnia służy klientom swoją wiedzą oraz oferuje merytoryczne wsparcie.
ŹRÓDŁOAlior Bank