BAHK – w najbliższy wtorek zbieramy krew w Warszawie

• 25 października zapraszamy na Bankową Akcję Honorowego Krwiodawstwa do Warszawy

• To już trzecia w tym roku BAHK w stolicy

• Podczas czerwcowych zbiórek pozyskaliśmy blisko 50 litrów krwi. Dziękujemy!

Wszystkich, którzy chcieliby podzielić się krwią zachęcamy do udziału w naszej akcji w najbliższy wtorek (25 października). Przy ul. Puławskiej 15 pod Centralą PKO Banku Polskiego od godz. 9.00 do 15.00 będą czekały dwa ambulanse.

Doktor Joanna Wojewoda, kierownik działu krwiodawców RCKiK w Warszawie podkreśla, że krew potrzebna jest zawsze. – W zasięgu naszego działania znajduje się około 300 szpitali. Wiele operacji planowanych jest po wakacjach, stąd także jesienią zapotrzebowanie na krew i jej składniki jest ogromne – mówi. Dodaje, że aby oddać krew trzeba być osobą pełnoletnią (ale nie przekroczyć 65 roku życia), zdrową i ważyć powyżej 50 kg. Czasowo może tę zdolność ograniczać m.in. wykonanie tatuażu lub pobyt na urlopie za granicą. Szczegółowe informacje znajdują się w ankiecie, którą należy wypełnić przed zabiegiem. W ocenie, czy dana osoba może zostać dawcą, poza informacjami z ankiety, pomagają także wyniki badania krwi. Wskazują one jednocześnie, czy w danym momencie oddanie krwi jest dla dawcy bezpieczne. Doktor Joanna Wojewoda zapewnia, że podczas zabiegu wykorzystuje się wyłącznie sprzęt jednorazowy, a personel ambulansu jest dobrze przygotowany do udzielenia pomocy, chociaż rzadko zachodzi taka potrzeba.

Pomysłodawcami Bankowej Akcji Honorowego Krwiodawstwa byli pracownicy PKO Banku Polskiego. Wielu z nich regularnie uczestniczy w akcjach. Dlaczego? Żaklina Bielecka z Centrum Bankowości Mobilnej i Internetowej (CBM) Banku odpowiada, że oddanie krwi nic nie kosztuje, a można zyskać satysfakcję z pomocy tym, którzy jej potrzebują. Podkreśla, że donacja nie jest szkodliwa dla zdrowej osoby, a przy okazji pomaga kontrolować własne zdrowie ze względu na obowiązek zbadania krwi przed zabiegiem. Agnieszka Borowska-Tryba,także zCentrum Bankowości Mobilnej i Internetowej dodaje, że w CBM każda akcja BAHK to ważny dzień, ponieważ dawców jest wielu. Nie poprzestają oni na zbiórkach organizowanych przez Fundację PKO Banku Polskiego. Inicjują własne akcje wakacyjne i razem jeżdżą do RCKiK. Aby nie przepuścić żadnej okazji niektórzy mają nawet specjalne aplikacje w telefonach, które przypominają o terminie następnej donacji. – Mój udział w akcji honorowego krwiodawstwa jest związany z BAHK. Choć rozważałam to od czasu, kiedy sama szukałam krwi dla mamy na planowaną operację, to jak wiele osób bałam się tego, co nieznane. Kiedy jednak ambulans pojawił się pod budynkiem Centrali Banku, nie mogłam przejść obojętnie  – opowiada Agnieszka Borowska-Tryba. Już od12 lat krew oddaje jej kolega z CBM Piotr Domański. – Zaczęło się od prośby znajomej poszukującej dawców krwi dla bliskiej osoby. Cały proces przebiegł bardzo sprawnie, a po wyjściu ze stacji krwiodawstwa czułem się świetnie i to mnie zachęciło  – wspomina. Zaznacza jednak, że każdy reaguje inaczej, dlatego w dniu oddania krwi warto zrezygnować z większego wysiłku fizycznego. Do dodatkowych benefitów zalicza otrzymanie ośmiu czekolad i bardzo głęboki sen w nocy…

Akcję pod hasłem „Moja krew, Twoje życie” organizuje Fundacja PKO Banku Polskiego, jej partnerem jest Narodowe Centrum Krwi. Aby podziękować krwiodawcom przygotowane zostały atrakcyjne upominki, m.in. PowerBanki. Informacje, w jaki sposób można to urządzenie otrzymać dostępne są na stronie Fundacji.

Podczas dwóch czerwcowych akcji w Warszawie dołączyło do nas 100 osób. Razem udało nam się zebrać blisko 50 litrów krwi. W ubiegłym roku pozyskaliśmy w stolicy ponad 80 litrów tego bezcennego leku. Dziękujemy!

W tym roku Bankowa Akcja Honorowego Krwiodawstwa odwiedziła już 16 miast w całej Polsce, gdzie zebraliśmy ponad 800 litrów krwi.

PKO Bank Polski w przedsięwzięcie angażuje się już od 2009 roku. Celem akcji – realizowanej z inicjatywy pracowników – poza zbieraniem krwi, jest również propagowanie wiedzy na temat krwiodawstwa i krwiolecznictwa oraz uświadomienie, że krew niejednokrotnie może ocalić życie drugiego człowieka.

We wszystkich dotychczasowych edycjach akcji wzięło udział 11 tys. osób. Łącznie przekazaliśmy potrzebującym 5 tys. litrów tego bezcennego leku.

Informacje o tym, jak przygotować się do oddawania krwi i kto może zostać dawcą na portalu Bankomania. Zachęcamy także do śledzenia aktualności na stronie Fundacji PKO Banku Polskiego i profilu BAHK na Facebooku, który ma blisko 93 tys. fanów.

ŹRÓDŁOPKO Bank Polski