Bank BNP Paribas wspiera sieci pracownicze. Największa sieć pracownicza Kobiety zmieniające BNP Paribas dzieli się doświadczeniem z trzech lat swojej aktywności

Jeżeli firma stworzy kulturę otwartą na różnorodność pracowników, wartościowe projekty będą rodzić się oddolnie – z ich inicjatywy. Pokazuje to przykład programu Kobiety zmieniające BNP Paribas. Trzy lata działań tej grupy zaowocowały ważnymi programami rozwojowymi, a także stały się inspiracją dla kolejnych sieci pracowniczych. Świętując tę rocznicę, Bank BNP Paribas dzieli się swoim doświadczeniem.

Pierwszą społecznością, która zawiązała się w banku, aby podejmować tematy równościowe były kobiety, które stworzyły oddolny program Kobiety zmieniające BNP Paribas. Jego powstanie w 2019 roku było sygnałem dla innych osób, że mogą tworzyć sieci pracownicze i działać na rzecz ważnych dla siebie spraw. Obecnie w banku prężnie funkcjonują także: BNP Paribas Pride Poland, sieć ojców: Tato, masz to jak w banku oraz sieć stworzona przez pracowniczki i pracowników 50+: Wiek Agawy.

W program Kobiety zmieniające BNP Paribas zaangażowanych jest kilkaset osób – kobiet i mężczyzn z całej Polski, z różnych obszarów banku. Do najważniejszych inicjatyw podjętych przez uczestników programu należą m.in. Dekalog Równego Traktowania, WomenUP oraz FutureUP.

Dekalog Równego Traktowania powstał na podstawie ankiety, w której wzięło udział niemal 2 tys. pracowników. Na podstawie badania powstał zbiór 10 wytycznych, które bardzo jasno wskazują, jakimi zachowaniami możemy, nawet nieświadomie, kogoś skrzywdzić i jak ich unikać. Dekalog ułatwia budowanie dobrej i twórczej atmosfery w pracy, ale świetnie sprawdzi się też jako drogowskaz w relacjach prywatnych. Z całym dekalogiem można zapoznać się tutaj.

Program WomenUP jest inicjatywą rozwojową skierowaną do kobiet pracujących w Banku BNP Paribas. Dwie kolejne edycje dały prawie 200 kobietom wiele dodatkowych szans na rozwój i coaching w kluczowych obszarach, a 26% uczestniczek I edycji już awansowało. W każdej edycji wybranych zostało po 10 tzw. programów diamentowych. Każdy z nich to inicjatywa pracowników banku, której celem jest usprawnienie procesów lub wdrażanie inicjatyw zarówno biznesowych, jak i wellbeingowych.

FutureUP jest programem mentoringowym dla kobiet i mężczyzn. Do roli mentorek i mentorów zaproszono menedżerki i menedżerów z największych firm technologicznych w Polsce oraz z Banku BNP Paribas. W ten sposób powstało 70 par mentoringowych, które wspierają się na drodze dalszego rozwoju przez 6 miesięcy.

– Po 3 latach działania programu postanowiłyśmy podzielić się z innymi kobietami naszą wiedzą i doświadczeniem w tworzeniu z sukcesem działającej sieci pracowniczej, która funkcjonuje w zgodzie z wartościami i strategią organizacji, zachowując autonomię działania. Dlatego dzisiaj chcemy przekazać manual „Jak wspierać kobiety w organizacjach– krótki przewodnik od kobiet dla kobiet” – mówi Izabela Tworzydło, jedna z liderek programu Kobiety zmieniające BNP Paribas, dyrektorka Departamentu Komunikacji Korporacyjnej w Banku BNP Paribas.

ŹRÓDŁOBNP Paribas Bank Polska