Bank Ochrony Środowiska finansuje pierwszą w Europie farmę wiatrową z najnowocześniejszymi turbinami firmy Vestas

W środę, 22 lipca odbyło się uroczyste otwarcie Farmy Wiatrowej Nowotna. Jest to pierwszy w Europie kompleks wyposażony w najnowocześniejszą generację turbin firmy Vestas, o łącznej mocy 40 MW. Farma powstała na terenie dwóch gmin: Stegna i Nowy Dwór Gdański w województwie pomorskim. Wysokość udzielonego przez BOŚ Bank kredytu to 184 miliony zł, a całkowita wartość inwestycji to ponad 273 mln zł. Sfinansowanie budowy Nowotnej było jedną z największych transakcji w historii Banku Ochrony Środowiska. Farma Wiatrowa Nowotna jest przykładem, że nowoczesne obiekty mogą być budowane z zastosowaniem technologii polskich firm – ich udział w ogólnej wartości inwestycji wyniósł ok. 35%.

Budowa farmy wiatrowej Nowotna została zakończona w kwietniu 2015. Zlokalizowana w województwie pomorskim, na pograniczu gmin Stegna i Nowy Dwór Gdańska Farma jako pierwsza w Europie została wyposażona w nową generację turbin Vestas V110, charakteryzujących się znacznie większą wydajnością niż turbiny poprzednich generacji.

Wszystkie prace budowlane i elektryczne zostały wykonane przez lokalne firmy z Pomorza –SAG Elbud Gdańsk S.A. i MEGA S.A. Gdynia, przy czym nie tylko materiały budowlane, ale także wiele podzespołów elektronicznych i elektrycznych pochodzi od polskich producentów.

Wieże, na których zamontowane są turbiny zostały wykonane w Stoczni Gdańskiej. Transport wielkogabarytowych elementów turbin jak również montaż specjalistycznymi dźwigami został wykonany przez polską firmę z Gdyni i polski oddział transportowej firmy z Danii. Kredytu w wysokości 184 mln zł, który umożliwił powstanie tej ekologicznej elektrowni, udzielił Bank Ochrony Środowiska, lider w finansowaniu OZE, przy wsparciu Ministerstwa Gospodarki i Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Inwestorem Nowotnej jest hiszpański fundusz inwestycyjny Taiga Mistral, który w województwie pomorskim posiada jeszcze dwie inne farmy wiatrowe: Kobylnica (41,4 MW) oraz Subkowy (8MW). Nowotna jest drugą farmą funduszu współfinansowaną przez BOŚ Bank.

źródło: BOŚ Bank