BGK udzielił spółce celowej Budimeksu kredytu o wartości 45 mln zł na budowę farmy wiatrowej

Magnolia Energy, spółka celowa Budimeksu powołana do realizacji projektu budowy farmy wiatrowej składającej się z 2 turbin o łącznej mocy do 7 MW, pozyskała finansowanie z Banku Gospodarstwa Krajowego w formule project finance. To kolejny etap rozwoju inwestycji Grupy Budimex w odnawialne źródła energii.

26 stycznia 2023 r. została zawarta umowa kredytu o wartości 45,3 mln zł, który będzie spłacany przez projekt w kolejnych 15 latach działalności farmy. Kredyt umożliwi sfinansowanie budowy i montażu dwóch turbin wiatrowych oraz budowy przyłącza energetycznego. Inwestycja powstanie w Wielkopolsce, w pobliżu Gniezna.
Finansowanie jest oparte na długoterminowej umowie zakupu energii elektrycznej (PPA).
Budimex współpracuje z Bankiem Gospodarstwa Krajowego na co dzień w naszym podstawowym biznesie i cieszymy się, że możemy tę współpracę rozciągnąć na obszar OZE – mówi Zbigniew Kamecki, Dyrektor Biura Zarządzania Finansami Budimex.
W 2021 ‎roku postanowiliśmy wykorzystać nasze możliwości inwestycyjne i poszukać projektów ‎odnawialnych na skalę użytkową. Na początku 2022 roku nabyliśmy pierwszy projekt ‎wiatrowy RTB (Ready-To-Build) na lądzie o nazwie Magnolia w Wielkopolsce. Do końca 2022 roku ‎powiększyliśmy nasze portfolio o kolejny projekt: farmę fotowoltaiczną – mówi  Adam Skwarski, Dyrektor Inwestycji i Rozwoju Budimex i jednocześnie Członek Zarządu Magnolia Energy.
Budimex rozpoczął inwestycje w OZE w 2022 roku – jako jeden z elementów dywersyfikacji działalności Grupy Budimex, obok rynków zagranicznych i elektromobilności.
Naszym głównym celem w tym roku jest zakończenie budowy Magnolii (w pierwszym ‎półroczu tego roku) oraz zrealizowanie drugiego projektu – farmy fotowoltaicznej – do końca roku.
Organizacja tego finansowania odbywała się przy wsparciu kancelarii prawnej Norton Rose Fulbright.

BGK wspiera finansowanie OZE

Finansowanie energetyki wiatrowej wpisuje się w strategię Banku Gospodarstwa Krajowego, opracowaną na lata 2021-2025. Jednym z jej elementów jest wspieranie rozwoju niskoemisyjnej gospodarki. Bank realizuje to działanie m.in. poprzez udzielanie finansowania na inwestycje w odnawialne źródła energii. Wytwarzanie energii w oparciu o źródła zero- i niskoemisyjne jest także jednym z celów programu Bezpieczeństwo strategiczne w BGK. Zaangażowanie banku w kwestie zrównoważonego rozwoju zostało ostatnio docenione przez agencję Sustainable Fitch, która w swoim ratingu ESG przyznała BGK ocenę „2” (w skali 1-5, gdzie „1” oznacza ocenę najlepszą).
Rozwój lądowej energetyki wiatrowej oznacza przyspieszenie polskiej transformacji energetycznej i szereg korzyści dla gospodarki – wzrost PKB, dodatkowe wpływy do samorządów, rozwój łańcuchów dostaw czy nowe miejsca pracy. Finansowanie takich projektów wpisuje się w misję BGK, jaką jest wspieranie zrównoważonego, społeczno-gospodarczego rozwoju Polski. Zwłaszcza w obecnej sytuacji geopolitycznej zwiększanie bezpieczeństwa energetycznego naszego kraju poprzez budowę zeroemisyjnych źródeł energii, m.in. w technologii wiatrowej, jest bardzo istotne. Naszą rolą, jako polskiego banku rozwoju, jest wsparcie finansowania polskich firm, dzięki czemu wzrośnie udział OZE w miksie energetycznym naszego kraju – powiedział Dariusz Szwed, członek zarządu Banku Gospodarstwa Krajowego.
W ubiegłym roku farmy wiatrowe odpowiadały za 13% łącznej mocy zainstalowanej w całym krajowym systemie elektroenergetycznym, zaś biorąc pod uwagę tylko odnawialne źródła energii było to 36%. Energia elektryczna generowana w nowoczesnych turbinach wiatrowych charakteryzuje się najniższym jednostkowym kosztem generacji (LCOE).
ŹRÓDŁOBGK