BNP Paribas Bank Polska

Wtym roku uczestnicy BLIKOMANII ponownie mieli okazję wesprzeć projekty edukacyjne realizowane przez Fundację Uniwersytet Dzieci. Dzięki zainicjowanej przez Polski Standard Płatności akcji, do 2025 r. ponad 225 tys. dzieci weźmie udział w projektach edukacyjnych i w lekcjach dotyczących m.in. cyberbezpieczeństwa.

BLIK wspiera działania na rzecz edukacji

Polski Standard Płatności, operator systemu płatności mobilnych BLIK, od lat współpracuje z Fundacją Uniwersytet Dzieci. W ramach tegorocznej edycji BLIKOMANII, marka po raz kolejny umożliwiła swoim użytkownikom wsparcie projektów edukacyjnych organizowanych przez fundację. Rejestracja uczestników w loterii była możliwa, dzięki wysłaniu przelewu weryfikacyjnego, który przeznaczany był na działania Fundacji Uniwersytet Dzieci. Zgromadzona w ten sposób kwota została przekazana na rozwój programów realizowanych przez tę organizację. W roku szkolnym 2021/22 z warsztatów z udziałem ekspertów skorzystało ponad 13 tys. uczniów.

Uczniowie spędzają w internecie bardzo dużo czasu. Jednak nie wszyscy zwracają uwagę, czy w wirtualnym świecie są w pełni bezpieczni. Weryfikacja źródła i wiarygodności informacji, regularna zmiana haseł czy tworzenie kopii zapasowych – to podstawy, o których wciąż wielu użytkowników zapomina. Dlatego tak ważne jest zachęcanie dzieci i młodzieży do świadomego, odpowiedzialnego korzystania z sieci. Mając na uwadze tę kwestię, Polski Standard Płatności również w tym roku został partnerem programów realizowanych przez Fundację Uniwersytet Dzieci – „Ja w Internecie. Jak dbać o swoje bezpieczeństwo w sieci” oraz “Dziecko z Pasją”.

Działając w obszarze nowoczesnych technologii doskonale rozumiemy, że edukacja z zakresu cyberbezpieczeństwa powinna być prowadzona już od najmłodszych lat. Obecnie młodzież i dzieci coraz więcej czasu spędzają w sieci, pozostając jednym z łatwiejszych celów przestępców internetowych. Dlatego tak ważne jest edukowanie i podnoszenie wśród nich poziomu wiedzy na temat bezpieczeństwa online, jak również kształtowanie właściwych postaw i poszerzanie ich świadomości odnośnie potencjalnych zagrożeń. Jesteśmy przekonani, że dzięki prowadzonym przez Fundację Uniwersytet Dzieci projektom edukacyjnym, które już od kilku lat mamy okazję wspierać, wielu młodych użytkowników sieci dowie się, jak prawidłowo chronić swoje dane i mądrze korzystać z nowoczesnych rozwiązań cyfrowych – mówi Krzysztof Ziewiec, dyrektor departamentu marketingu i PR w Polskim Standardzie Płatności, operatorze BLIKA.

Cyberbezpieczni przez cały rok

Fundacja Uniwersytet Dzieci planuje sukcesywnie rozszerzać swoje projekty. Przewiduje, że w tegorocznej edycji programu „Ja w Internecie. Jak dbać o swoje bezpieczeństwo w sieci” weźmie udział około 400 klas, czyli ponad 7 tys. dzieci. Już na koniec października 2022 roku zapisanych było 128 klas, rekrutacja potrwa aż do kwietnia 2023 roku.

Docelowo działania wsparte przez Polski Standard Płatności dotrą aż do 225 tys. dzieci w polskich szkołach. Dodatkowo 13 tys. dorosłych – nauczycieli, dyrektorów szkół oraz rodziców, otrzyma wsparcie merytoryczne.

Dzięki współpracy z BLIKIEM, nasza fundacja może realizować ważne projekty w szkołach w całej Polsce i organizować ciekawe, angażujące zajęcia. Otrzymane wsparcie pozwoli nam przekazać cenną wiedzę z zakresu m.in. bezpieczeństwa online nie tylko uczniom, ale także nauczycielom i dyrektorom. Uczestnicy zeszłorocznych lekcji i warsztatów bardzo wysoko ocenili ich poziom. To dla nas motywacja do dalszej pracy. Tym bardziej doceniamy wsparcie BLIKA, dzięki któremu możemy nadal rozwijać projekty –  mówi Bogusława Łuka, Prezes Fundacji Uniwersytet Dzieci.

To jednak nie jedyne działania Polskiego Standardu Płatności związane z edukacją na rzecz cyberbezpieczeństwa. Spółka od lat angażuje się i wspiera inicjatywy społeczne z tym związane, współpracuje przy akcjach organizowanych przez Policję oraz samorządy. Prowadzi także cykl własnych poradników wideo dotyczących bezpieczeństwa w sieci udostępnianych w kanałach społecznościowych oraz na stronie internetowej BLIK.

ŹRÓDŁOPolski Standard Płatności