Getin Noble Bank wprowadza zmiany w zakresie udostępniania dokumentów swoim Klientom

Getin Noble Bank udostępni Klientom dokumenty w formie elektronicznej dostosowanej do przepisów sektora bankowego. Dzięki temu dostęp do ważnych informacji będzie łatwiejszy, a korzystanie z kanałów zdalnych jeszcze wygodniejsze. Do tego celu Bank zastosuje macierz WORM opracowaną przez firmę Hitachi.

Dzięki nowemu rozwiązaniu, od lipca br., Klienci Getin Noble Banku otrzymują regulaminy, cenniki czy wykazy opłat i prowizji w wersji elektronicznej, spełniającej wymogi Trwałego Nośnika. Przy okazji Bank wprowadził również kilka zmian w Bankowości Internetowej oraz Mobilnej. Wszystko po to, żeby zapewnić jeszcze łatwiejszy dostęp do ważnych informacji, które będą wysyłane do nowej, dedykowanej zakładki w panelu użytkownika. O udostępnieniu dokumentów Klient będzie informowany za pomocą wiadomości e-mail lub SMS. Dodatkowo, jeśli będzie chciał się upewnić, że dokument czeka na niego w niezmienionej formie, będzie mógł użyć specjalnego identyfikatora SHA-256 i sprawdzić, czy kody dokumentu widocznego w systemie Bankowości Internetowej i udostępnionego na stronie www są takie same.

Macierz WORM wykorzystana przez Getin Noble Bank gwarantuje przejrzystość i transparentność poprzez brak możliwości edytowania bądź usuwania raz wysłanych dokumentów. Dla Klienta oznacza również szybki i łatwy, ale też bezpieczny dostęp do ważnych informacji udostępnianych przez Bank.

W ramach nowego rozwiązania nasi Klienci będą mieć stały dostęp do uporządkowanych informacji i dokumentów w trybie 24/7 oraz pewność, że nie zostały one zmienione przez Bank. Wybrana przez nas macierz WORM jest ceniona i stosowana na całym świecie. To również kolejny krok w rozwoju naszej Bankowości Internetowej i Mobilnej, co niezmiennie zauważają i doceniają Klienci – mówi Agnieszka Pucuła, Dyrektor Zarządzający Obszarem IT w Getin Noble Banku.

– Macierz WORM jest produktem bezpiecznym, wiarygodnym, a co więcej pozwalającym bankom
w szybki i pewny sposób rozwiązać kwestię trwałego nośnika, umożliwiając publikację dokumentów publicznych i prywatnych zgodnie z wymogami regulacyjnymi. Bazuje na autorskim rozwiązaniu Hitachi Content Platform, które od wielu lat uznawane jest za globalnego lidera rozwiązań macierzy obiektowych przez czołowe, niezależne organizacje analityczne takie jak Gartner i IDC. Cieszy nas fakt, że Getin Noble Bank zaufał nam a także docenił funkcjonalność i zalety naszego rozwiązania, dołączając tym samym do grona liderów transformacji cyfrowej w Polsce
– powiedział Tadeusz Woszczyński, Country Manager Poland, Austria & CEE w Hitachi Europe.

Rozwiązanie Hitachi oparte na macierzy WORM wraz z portalem webowym Klienta w pełni odpowiada wymaganiom sektora bankowego. Tym samym Getin Noble Bank spełni wymogi regulacyjne w zakresie publikacji dokumentów w formie elektronicznej.

ŹRÓDŁOGetin Bank