Grupa Deutsche Bank obchodzi jubileusz 25-lecia obecności w Polsce

W tym roku mija 25 lat, od kiedy Grupa Deutsche Bank jest obecna na polskim rynku. Jako bank inwestycyjno-korporacyjny Deutsche Bank świadczy usługi dla Klientów w Polsce od 20 lat, a od 15 oferuje także rozwiązania dla wymagających Klientów indywidualnych oraz Małych i Średnich Przedsiębiorstw.

Ćwierć wieku temu Deutsche Bank, jako jedna z pierwszych międzynarodowych instytucji finansowych, otworzył swoje przedstawicielstwo przy placu Grzybowskim w Warszawie. Dziś Bank, na rzecz którego pracuje 3600 osób, należy do wiodących instytucji finansowych w Polsce. Bank świadczy przekrojowe usługi dla kluczowych polskich i międzynarodowych przedsiębiorstw, instytucji finansowych, sektora publicznego, Małych i Średnich Przedsiębiorstw, a także Klientów indywidualnych w 180 oddziałach i centrach doradczych.

– Jesteśmy dumni, że mogliśmy aktywnie uczestniczyć w czasach dynamicznych przemian gospodarczych i politycznych niemal od początku istnienia polskiej demokracji – mówi dr hab. Krzysztof Kalicki, Prezes Zarządu Deutsche Bank Polska. – Ostatnie 25 lat to czas, który Polska wykorzystała w pełni, o czym świadczy pozycja naszego kraju w regionie. Cieszymy się, że Deutsche Bank mógł wspierać w tym okresie prężnie rozwijający się biznes, Klientów indywidualnych, a także przedsiębiorstwa, instytucje finansowe i sektor publiczny.

Deutsche Bank Polska jest członkiem Grupy Deutsche Bank – jednej z największych instytucji finansowych na świecie, która na polskim rynku działa od 1990 roku. W roku 1995 Deutsche Bank otrzymał licencję bankową i rozpoczął działalność jako Deutsche Bank Polska. Równolegle, pięć lat później, swoją działalność rozpoczął Deutsche Bank 24 (później Deutsche Bank PBC) – instytucja finansowa, która powstała na bazie pionu bankowości prywatnej Deutsche Bank Polska oraz Banku Współpracy Regionalnej. Z początkiem lutego 2014 Deutsche Bank Polska i Deutsche Bank PBC połączyły się, tworząc silny bank uniwersalny.

Dzisiaj Deutsche Bank Polska oferuje usługi z zakresu bankowości korporacyjnej i inwestycyjnej największym polskim i międzynarodowym przedsiębiorstwom, instytucjom finansowym oraz sektorowi publicznemu. Jako część Grupy Deutsche Bank, globalnego lidera w dziedzinie bankowości korporacyjnej, obrocie papierami wartościowymi, transakcjach bankowych i zarządzaniu kapitałami, stawia na profesjonalne doradztwo, najwyższy standard obsługi oraz wysoką jakość, a także różnorodność produktów dostosowanych do dynamicznych zmian zachodzących w gospodarce i w świecie finansów. Bank doradza również Klientom indywidualnym oraz Małym i Średnim Przedsiębiorstwom w zakresie nowoczesnych rozwiązań finansowych, w tym przekrojowej oferty kredytów hipotecznych, produktów dla biznesu oraz inwestycji. Zarówno Klientom indywidualnym, jak i biznesowym, Bank proponuje wygodne rachunki oszczędnościowo-rozliczeniowe wraz z kartami płatniczymi, stanowiące platformę do dokonywania wszelkich transakcji bankowych oraz nagradzany w niezależnych rankingach, bezpłatny rachunek maklerski db Makler. Jako jeden z pierwszych banków na polskim rynku Deutsche Bank wdrożył strategię otwartej architektury w zakresie funduszy inwestycyjnych. Obecnie oferuje ponad 700 lokalnych i zagranicznych produktów 18 TFI w różnych walutach i klasach, w tym fundusze zarządzane przez renomowane instytucje globalne jak Black Rock czy Franklin Templeton Investments. Bank jest także jednym z liderów w zakresie oferty produktów strukturyzowanych zapewniających pełną lub częściową ochronę kapitału. Oferuje Klientom dostęp do swoich usług poprzez sieć niemal 180 Oddziałów i Centrów doradczych na terenie całego kraju, a także za pośrednictwem Internetu i Teleserwisu.

Poza działalnością biznesową Grupa Deutsche Bank od wielu lat angażuje się w różnorodne inicjatywy społeczne, naukowe i kulturalne kierując się zasadą “Giving more than just money”. Poprzez realizację projektów z zakresu zrównoważonego rozwoju, udział w wielu inicjatywach charytatywnych a także mecenat niepowtarzalnych wydarzeń kulturalnych, artystycznych i muzycznych, Deutsche Bank Polska stara się być nie tylko świadkiem, ale również aktywnym działaczem na rzecz rozwoju kraju.

Jednym z filarów kultury korporacyjnej Banku jest wspieranie sztuki współczesnej. Od ponad 30 lat Deutsche Bank angażuje się we współpracę z muzeami, targami sztuki w instytucjami, nagradzając i promując wschodzące talenty. Art Works – globalny program, którego założeniem jest udostępnianie sztuki współczesnej jak najszerszej widowni – to integralna część strategii CSR Grupy Deutsche Bank. Dlatego też, od 2003 Deutsche Bank Polska wspólnie z Zachętą Narodową Galerią Sztuki współorganizuje konkurs „Spojrzenia – Nagroda Deutsche Bank”, wyróżniający najciekawszych młodych artystów na polskiej scenie sztuki współczesnej.  Obecnie w gmachu Zachęty zobaczyć można wystawę VII edycji tego konkursu. To bez wątpienia jedno z najważniejszych wydarzeń w polskiej sztuce współczesnej.  Deutsche Bank jest także współzałożycielem jednej z najbardziej cenionych europejskich galerii sztuki współczesnej – obecnie działającej pod nazwą KunstHalle w Berlinie. Grupa Deutsche Bank posiada jedną z największych na świecie kolekcji sztuki współczesnej, zgromadzonych przez jedną firmę (ponad 56 000 eksponatów). Niemal 2000 z nich wyeksponowanych jest w placówkach i biurach Deutsche Bank. Grupa Deutsche Bank wspiera również wiele inicjatyw w zakresie muzyki. Od 2002 r. Deutsche Bank jest głównym mecenasem jednej z najsłynniejszych orkiestr symfonicznych na świecie – Filharmoników Berlińskich. W Polsce natomiast Bank jest inicjatorem cyklu koncertów Deutsche Bank Invites z udziałem wybitnych artystów jazzowych, zarówno polskich, jak i zagranicznych. Do tej pory odbyło się ponad 30 koncertów wybitnych artystów, zarówno polskich jak i zagranicznych, m.in. Leonarda Cohena, Branforda Marsalisa, Candy Dulfer, Herbiego Hancocka, Chicka Coreę, Macy Gray, Cesarii Evory i Joe’a Cockera, Michaela Buble, Chrisa Bottiego, czy Kurta Ellinga.

źródło: Deutsche Bank Polska