Honorata Martin i Przemek Branas zwycięzcami konkursu Spojrzenia 2017 – Nagroda Deutsche Bank

W Zachęcie – Narodowej Galerii Sztuki po raz ósmy przyznano jedną z najważniejszych nagród na scenie polskiej sztuki współczesnej. Laureatką konkursu Spojrzenia 2017 — Nagroda Deutsche Bank została Honorata Martin. Drugą nagrodę otrzymał Przemek Branas. Projekt wspiera rozwój młodej sztuki polskiej, wyłaniając najciekawsze postawy artystyczne i promując najlepszych twórców młodego pokolenia w Polsce i za granicą. Spojrzenia odbywają się co dwa lata od 2003. Od samego początku Deutsche Bank jest mecenasem tego wydarzenia.

26 października 2017 roku decyzją międzynarodowego jury Honorata Martin została uznana najbardziej interesującą artystką młodej polskiej sceny sztuki ostatnich dwóch lat. Zwyciężczyni otrzymała nagrodę w wysokości 60 tys. zł. Jury 8. edycji konkursu doceniło wrażliwość, odwagę i konsekwencję w budowaniu relacji opartych na afirmacji, a nie na antagonizmach artystki, a także jej szczerość i uczciwość w odkrywaniu i reinterpretacji przestrzeni społecznej. Honorata Martin jest artystką multimedialną, malarką i performerką. Znana z radykalizmu swoich akcji, poszukiwania granic wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Bada sytuacje ekstremalne, silne emocje, jakie towarzyszą pokonywaniu własnych lęków.

Drugą nagrodę – wyjazd studyjny do Villa Romana we Florencji otrzymał Przemek Branas za działania na pograniczu historii i historii sztuki, prawdy i fikcji; za perfekcyjnie wykonany film, łączący narracje przeszłe i teraźniejsze, wskazujący na związki sztuki i polityki. Branas – performer i twórca wideo oraz instalacji — w swoich działaniach łączy wątki biograficzne z symbolami. Interesuje go przekraczanie barier, jakie wyznaczają ciało, kultura i mechanizmy społecznego funkcjonowania.

Konkurs Spojrzenia – Nagroda Deutsche Bank to bez wątpienia obecnie jedno z najważniejszych wydarzeń w polskiej sztuce współczesnej. W tym roku odbywa się ósma edycja tego wydarzenia. Piątkę finalistów wytypował komitet nominujący pod przewodnictwem malarki Pauliny Ołowskiej. W tegorocznych Spojrzeniach biorą udział twórcy urodzeni pomiędzy rokiem 1984 i 1987, reprezentujący różne części Polski, których sztukę łączy jednak zainteresowanie człowiekiem — zarówno jednostkowe, jak i w perspektywie społecznej. Poza zwycięzcami, nominowani do nagrody byli także Ewa Axelrad, Agata Kus i Łukasz Surowiec.

Deutsche Bank wspiera projekt Spojrzenia od jego pierwszej edycji. – Wspólnie z Zachętą – Narodową Galerią Sztuki z ogromną satysfakcją realizujemy ten ambitny projekt, mając jednocześnie świadomość, jak unikalną pełni on rolę dla środowiska artystycznego w polskiej sztuki współczesnej – mówi dr hab. Krzysztof Kalicki, Prezes Zarządu Deutsche Bank Polska. – Prestiżowa nagroda w konkursie Spojrzenia pomaga młodym artystom rozwijać ich artystyczne kariery, często stając się przepustką do największych galerii na świecie.

– Wspieranie sztuki współczesnej to jeden z filarów kultury korporacyjnej naszego banku. Od ponad 30 lat Deutsche Bank angażuje się we współpracę z muzeami, targami sztuki i instytucjami, nagradzając i promując wschodzące talenty – dodaje Sabina Salamon, Dyrektor Departamentu Komunikacji Korporacyjnej, Deutsche Bank Polska. – Nazwiska uczestników poprzednich edycji Spojrzeń – Pawła Althamera, Moniki Sosnowskiej, Janka Simona, Wojciecha Bąkowskiego czy Konrada Smoleńskiego należą w tej chwili do czołówki najwyżej cenionych artystów nowoczesnych.

Wystawa będzie dostępna dla publiczności do 12 listopada 2017. Kuratorką tegorocznej wystawy jest Dorota Monkiewicz — wieloletnia kustoszka sztuki współczesnej w Muzeum Narodowym w Warszawie, twórczyni koncepcji i dyrektorka Muzeum Współczesnego Wrocław (do 2016), obecnie związana z Centrum Rzeźby Polskiej w Orońsku.

ŹRÓDŁODeutsche Bank