ING Lease wspiera rozwój elektromobilności

Spółka ING Lease (Polska) zawarła umowę leasingu z firmą EXPRESS Sp. z o. o. SP.K. na sfinansowanie pojazdów elektrycznych marki Tesla o łącznej wartości 1,8 mln euro.

Przedmiotem transakcji było 40 samochodów marki Tesla. Wybrany model 3 Rear Wheel-Drive jest w pełni elektryczny, a jego zasięg to prawie 500 km na jednym ładowaniu. Mocny silnik, napęd na tył, spojler z włókna węglowego, wytrzymała konstrukcja znacznie poprawiają jakość prowadzenia, kontrolę przyczepności i bezpieczeństwo jazdy.

Firma Express Car Rental, dla której sfinansowano pojazdy, jest największą wypożyczalnią samochodów w Polsce, działającą od 1996 roku. Zawarta transakcja pozwali spółce rozwinąć flotę posiadanych pojazdów o luksusowe, bezemisyjne samochody.

Finansowanie ekologicznych aktywów, w tym pojazdów niskoemisyjnych jest elementem naszej strategii, której priorytetami są projekty realizowane w trosce o środowisko. Cieszymy się, że przykładamy cegiełkę do tej inicjatywy i możemy wspierać naszego klienta w ekologicznym prowadzeniu biznesu – powiedział Marcin Sobczak, Wiceprezes ING Lease (Polska).

Szukając finansowania na 40 elektrycznych Tesli zdecydowaliśmy się na ofertę ING Lease (Polska). Z tym Partnerem współpracujemy od lat i korzystamy z jego linii finansowych przy zakupach aut spalinowych. Kilka lat temu, kiedy zakupy pojazdów elektrycznych wydawały się odległą perspektywą, ING Lease (Polska) poinformował nas o swoich programach finansowych wspierających elektromobilność. Wówczas nie sądziliśmy, że tak szybko przyjdzie nam z nich skorzystać. Patrząc na to jak szybko rozwija się rynek elektromobilności w Polsce, sądzimy że niebawem takie transakcje staną się codziennością biznesową naszej firmy – powiedział Jakub Kogut, Kierownik Działu Handlowego w Express Car Rental.

Transakcja została również objęta rządowym programem dopłat do samochodów zeroemisyjnych “Mój elektryk”, którego celem jest zmniejszenie emisji zanieczyszczeń powietrza poprzez dofinansowanie przedsięwzięć, które polegają na obniżeniu zużycia paliw emisyjnych w transporcie.

To kolejna inicjatywa wpierająca rozwój transportu i logistyki mając jednocześnie na uwadze cele środowiskowe. Dotychczas spółka ING Lease sfinansowała między innymi flotę pojazdów ciężarowych Volvo FM napędzanych technologią LNG, samochody dostawcze do wynajęcia na minuty, a także lokomotywy, elektryczne zespoły trakcyjne, tramwaje oraz autobusy – w tym hybrydowe autobusy miejskie marki MAN Lion’s City Hybrid, czy też w pełni elektryczne Solaris Urbino 11 i Urbino 18.

ŹRÓDŁOING Bank Śląski