ING wspiera finansowanie platformy logistycznej

ING Bank Śląski konsekwentnie wspiera zieloną transformację. Bank zawarł umowę na 10-letni kredyt inwestycyjny z Bati Wiskitki. Kwota 8,5 milionów euro zostanie przeznaczona na refinansowanie wydatków związanych z budową platformy logistycznej. Ta inwestycja to kolejne zielone finansowanie udzielone w tym roku przez ING.

Spółka, należąca do FM Logistic Group, dostarczająca rozwiązania i usługi logistyczne, opiera się na dążeniu do zrównoważonej przyszłości poprzez poszanowanie środowiska naturalnego. Platforma logistyczna w Wiskitkach została zaprojektowana zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, a pierwsze dwa etapy realizacji zostały zarejestrowane do 2 certyfikacji LEED, o które będą się ubiegać już w tym roku. Ambitnym celem Inwestora jest poziom Gold. Ponadto, obiekt jest wyposażony między innymi w innowacyjne rozwiązania mające na celu maksymalizację efektywności energetycznej oraz oszczędzanie wody pitnej.

Inwestycja dostosowana jest do obsługi wszystkich kanałów sprzedaży oraz będzie świadczyć pełen zakres usług logistycznych dla klientów z różnych branż, w tym w obsługę kanału e-commerce. W ramach pierwszego, zakończonego już etapu budowy, powstały 3 hale magazynowe, które mogą pomieścić prawie 30 tys. miejsc paletowych.

Gratuluję całemu zespołowi FM Logistic Central Europe. Cieszymy się, że możemy być partnerem przy tym ważnym projekcie, w którym zastosowano rozwiązania oparte na zrównoważonym rozwoju – podsumowuje Konrad Rogowski, Dyrektor Zarządzający Sektorem Transportowo-Logistycznym w ING Banku Śląskim.

ŹRÓDŁOING Bank Śląski