Jedna karta do wszystkich rachunków w Banku Pekao

Bank Pekao wprowadził do oferty wielowalutową kartę debetową MasterCard Debit. Karta zapewnia automatyczne rozliczanie transakcji z odpowiedniego rachunku klienta.

karta_wielowalutowa
Karta wielowalutowa Banku Pekao to unikatowe na rynku rozwiązanie dla wszystkich realizujących transakcje w różnych walutach. Jest to uniwersalna karta debetowa, z której można korzystać zarówno w Polsce jak i za granicą. Dzięki możliwości wydania jednej karty do rachunku w PLN jak i do 4 rachunków walutowych tj. EUR, USD, CHF i GBP, klient przed wyjazdem i wykonaniem transakcji w walucie obcej nie musi pamiętać o uprzednim połączeniu karty z odpowiednim rachunkiem walutowym w serwisie internetowym, czy też dzwonić w tej sprawie na infolinię banku. Transakcje wykonywane kartą są automatycznie księgowane na odpowiednim rachunku walutowym. Jeśli klient leci do Stanów Zjednoczonych z międzylądowaniem we Frankfurcie, to przy pomocy jednej karty zapłaci za kawę na polskim lotnisku (zostanie obciążony rachunek w złotych), we Frankfurcie (z rachunku w euro) i na miejscu w Stanach (z rachunku dolarowego).

– Dla wszystkich korzystających z kart w kraju i zagranicą, także posiadaczy ponad 400 tys. rachunków walutowych w Banku Pekao przygotowaliśmy unikalną propozycję wielowalutowej karty debetowej. Dzięki tej karcie, w krajach strefy euro, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii czy Stanach Zjednoczonych dokonując transakcji, posiadacz karty nie poniesie dodatkowych kosztów przewalutowania. Wystarczy, że zapewni środki na odpowiednim rachunku walutowym, korzystając na przykład z bankowości internetowej Pekao24, a transakcje kartą wielowalutową automatycznie obciążą odpowiedni rachunek walutowy – mówi Wojciech Pantkowski, Dyrektor Departamentu Klienta Detalicznego w Banku Pekao.

Jeśli klient nie będzie posiadał środków na rachunku w walucie danego kraju lub w kraju do którego podróżuje obowiązuje inna waluta niż EUR, USD, CHF i GBP, to transakcja zostanie rozliczona w ramach środków dostępnych na rachunku prowadzonym w PLN. Karta dostępna jest dla nowych, jak i obecnych klientów Banku Pekao, którzy prowadzą rachunek w złotych oraz w wybranych walutach obcych. Karta wydawana jest bezpłatnie. Do końca roku, klienci są też zwolnieni z miesięcznej opłaty za obsługę karty. Później, z miesięcznej opłaty będzie zwolniony każdy klient, który wykona co najmniej cztery transakcje bezgotówkowe w miesiącu.

Bezpłatne bankomaty na całym świecie

W ramach promocji w okresie wakacyjnym (do końca września), klienci będą mogli bezpłatnie wypłacać pieniądze ze wszystkich bankomatów na świecie. Natomiast, po okresie wakacyjnym, nie zapłacą prowizji za wypłaty z ponad 17 tys. bankomatów Grupy UniCredit za granicą m.in. w Chorwacji, Niemczech, Włoszech, Turcji, Czechach czy Słowacji. Na terenie kraju, klienci mogą bezpłatnie wypłacać pieniądze z ponad 1,8 tys. bankomatów Banku Pekao oraz robiąc zakupy w ponad 72 tys. sklepów, dzięki usłudze „Płać kartą i wypłacaj”.

Doskonałym uzupełnieniem oferty dla posiadaczy wielowalutowej karty debetowej jest usługa wymiany walut dostępna w serwisie internetowym Pekao24. Dzięki niej, przed wyjazdem klienci nie muszą wypłacać gotówki z banku i wymieniać jej w kantorze. Cały proces wymiany można przeprowadzić za pośrednictwem komputera, telefonu lub tabletu z dostępem do internetu i wymienić taką ilość środków jaka jest nam aktualnie potrzebna.

– Usługa wymiany walut połączona z nową wielowalutową kartą debetową, to nie tylko oszczędność środków, ale także oszczędność czasu, a gdy dodamy do tego jeszcze szeroki zakres ubezpieczeń Assistance dla posiadaczy wybranych rodzajów konto osobistych w Banku Pekao powstaje pakiet, który każdemu podróżującemu zapewni komfort i bezpieczeństwo w zarówno w kraju jak i poza jego granicami – dodaje Mateusz Gołąb, Dyrektor Departamentu Klienta Zamożnego w Banku Pekao.

źródło: Bank Pekao SA