KNF wyraziła zgodę na powołanie Cezarego Kocika na stanowisko Prezesa Zarządu mBanku

11 października Komisja Nadzoru Finansowego wyraziła zgodę na powołanie Cezarego Kocika na stanowisko prezesa zarządu mBanku. Oznacza to, że  może on podejmować wszystkie działania i decyzje zarezerwowane dla tej funkcji przez przepisy prawa oraz regulacje wewnętrzne.

Pozytywna decyzja Komisji Nadzoru Finansowego jest ostatnim krokiem w przejrzystym i zorganizowanym procesie sukcesji na stanowisko prezesa zarządu mBanku.
Cezary Kocik, wiceprezes mBanku

Cezary Kocik posiada 30-letnie doświadczenie w bankowości, w tym ponad 12-letnie na stanowisku wiceprezesa zarządu ds. bankowości detalicznej mBanku.  W latach 2007-2024 zarządzał kompleksową ofertą produktów i usług dla klientów indywidualnych, przedsiębiorców i małych firm na 3 rynkach: polskim, czeskim i słowackim. Dodatkowo nadzorował segment klientów private banking i wealth management, biuro maklerskie oraz TFI. Cezary Kocik posiada również praktyczne doświadczenie w obszarze ryzyka kredytowego, restrukturyzacji i windykacji, audytu wewnętrznego i bankowości inwestycyjnej. W latach 2000-2004 kierował jednym z największych oddziałów Banku Pekao S.A. Jest absolwentem Uniwersytetu Łódzkiego na kierunku Finanse i Bankowość. W 2015 r. ukończył Advanced Management Program AMP w Harvard Business School, a w 2018 r. kurs Strategic Management in Banking w INSEAD. Posiada licencję maklera papierów wartościowych.
ŹRÓDŁOmBank