Komisja Nadzoru Finansowego zatwierdziła prospekt emisyjny BOŚ S.A. dla akcji serii V

11 września 2018 r. Komisja Nadzoru Finansowego zatwierdziła prospekt emisyjny dla akcji serii V Banku Ochrony Środowiska S.A., umożliwiający wprowadzenie do obrotu publicznego na rynku regulowanym (rynku podstawowym) trzydziestu milionów siedemdziesięciu czterech tysięcy czterystu dwudziestu sześciu akcji zwykłych (30 074 426) BOŚ.

Zatwierdzenie prospektu zamyka proces podnoszenia kapitału zakładowego BOŚ S.A., rozpoczęty w marcu br. W ramach podwyższenia kapitału Bank pozyskał 300,7 mln zł.

Wprowadzenie do obrotu akcji serii V otwiera kolejne możliwości rozwoju Banku, w oparciu o założenia Programu Postępowania Naprawczego, oraz sprawnej realizacji strategii. Realizując PPN i strategię, Bank prowadzi konsekwentne działania zmierzające do podnoszenia swojej wartości rynkowej oraz umacniania pozycji wiarygodnego partnera, finansującego inwestycje proekologiczne klientów korporacyjnych, firm z sektora SME i klientów indywidualnych.

Kwota umów zawartych w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca 2018 roku na finansowanie działań proekologicznych wyniosła 581,1 mln zł (z czego umowy na kwotę 298,1 mln zł zawarto w II kwartale br.) i była o 82,6% wyższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Od początku swojego funkcjonowania Bank sfinansował inwestycje proekologiczne o łącznej wartości 50 mld złotych, z czego ponad 60% stanowią inwestycje z dziedziny ochrony atmosfery.

Kilka dni temu BOŚ otrzymał również zgodę KNF na wcześniejszy wykup obligacji podporządkowanych serii D. Wcześniejszy wykup pozwoli przede wszystkim na eliminację z bilansu Banku instrumentów finansowych, które wpływają na wysoki poziom kosztów odsetkowych.

Prospekt emisyjny serii V zostanie udostępniony na stronie internetowej Banku www.bosbank.pl, 13 września br.

ŹRÓDŁOBank Ochrony Środowiska