Na półmaratonie w Piekarach Śląskich pomagamy Marcie

Już w najbliższą sobotę zapraszamy do Piekar Śląskich na 5. PKO Piekarski Półmaratonu i Nocną zaDyszkę. To kolejny z biegów w ramach PKO Korony Śląskich Półmaratonów, a na liście startowej jest blisko 1,5 tys. biegaczy. W ramach akcji charytatywnej Fundacji PKO Banku Polskiego będzie można wesprzeć 18 – letnią Martę.

– Piękne lato zachęca do przebywania na świeżym powietrzu i aktywności fizycznej. Zapraszamy więc wszystkich na półmaraton do Piekar Śląskich. Jeśli ktoś nie biegnie, niech głośno i radośnie dopinguje. Jako PKO Bank Polski zachęcamy wszystkich do zdrowego i aktywnego trybu życia, które w łatwy sposób można połączyć z pomocą innym. Uczestników biegu zachęcam do przyczepienia na koszulki specjalnego identyfikatora akcji biegnę dla…, dzięki czemu wesprą młodą dziewczynę – mówi Aldona Geisner, Dyrektor 1. Oddziału PKO Banku Polskiego w Piekarach Śląskich.

Półmaraton i bieg na 10 km wystartują w sobotę o godz. 21:00. Start i meta zlokalizowane są na stadionie MOSiR przy ul. Olimpijskiej 3 w Piekarach Śląskich.
W godzinach przedpołudniowych odbędą się biegi dla dzieci z rocznika 2009 i młodsze, na dystansie od 200 m. do 1,2 km.
5. PKO Piekarski Półmaraton to impreza biegowa organizowana w ramach PKO Korony Śląskich Półmaratonów. Aby zostać laureatem całego cyklu i otrzymać unikalną pamiątkę trzeba ukończyć pięć spośród siedmiu tras zaliczanych do serii. Kolejne starty zaplanowano w: Tarnowskich Górach (sierpień 2024 r.), Bytomiu (wrzesień 2024 r.) i Gliwicach (październik 2024 r.).
Zawodnicy startujący w biegach w Piekarach Śląskich mogą przyłączyć się do akcji charytatywnej biegnę dla… i pomóc 18-letniej Marcie, która od urodzenia jest niepełnosprawna. Porusza się na wózku inwalidzkim, nie jest samodzielna w wykonywaniu codziennych czynności. Potrzebuje m.in. specjalistycznego wózka inwalidzkiego. Dziewczyna jest podopieczną Fundacji Dzieciom Zdążyć z Pomocą.
Biegacze chętni wesprzeć dziewczynę mogą przyczepić na koszulki specjalne identyfikatory akcji biegnę dla Marty. Organizator inicjatywy, Fundacja PKO Banku Polskiego, w zamian za zaangażowanie biegaczy przekaże darowiznę na rzecz beneficjentki. Identyfikatory akcji biegnę dla… będzie można odebrać w biurze zawodów w czasie jego pracy.
W ramach programu PKO Biegajmy razem, Bank sponsoruje imprezy biegowe w całej Polsce. Podczas nich Fundacja PKO Banku Polskiego organizuje inicjatywy charytatywne na rzecz osób potrzebujących wsparcia w ratowaniu życia i procesie leczenia.
W 2024 r. odbyły się dotychczas 22 charytatywne akcje biegowe, w które włączyło się ponad 8 tys. biegaczy. Dzięki ich zaangażowaniu mogliśmy przekazać 220 tys. zł na leczenie 23 osób.
Od początku istnienia programu zorganizowano ponad 560 akcji biegnę dla…, dzięki którym wsparto 635 osób kwotą 7,23 mln zł. Do akcji włączyło się ponad 242,3 tys. biegaczy.
Bank jest również autorem i organizatorem PKO Biegu Charytatywnego – ogólnopolskiej sztafety charytatywnej w 12 miastach Polski. 14 września odbędzie się już 8. PKO Bieg Charytatywny. W tym roku biegamy i wspieramy psychologię i psychiatrię dzieci i młodzieży.
Lokalizacje 8. PKO Biegu Charytatywnego: Białystok, Gdańsk, Łódź, Gorzów Wielkopolski, Lublin, Poznań, Oleśnica, Ruda Śląska, Kraków, Warszawa, Inowrocław, Biała Podlaska. Zapisy startują 14 sierpnia., o godz. 10:00.
Więcej o programie łączącym popularyzację zdrowego stylu życia z ideą dobroczynności można przeczytać na stronach:
www.bankomania.pkobp.pl/sport
www.facebook.com/PKOBankPolskiBiegajmyRazem