Nagroda „Technology Project of the Year 2015” dla ING

ING Bank Śląski został wyróżniony przez brytyjski magazyn The Banker w międzynarodowym konkursie „Technology Project of the Year 2015”. Nagrodę w kategorii Delivery Channels otrzymało Aleo, pierwsza na polskim rynku platforma handlowo-aukcyjna dla firm.

Użytkownicy Aleo mają dostęp do otwartego rynku, co pozwala kupującym korzystać z rozbudowanej bazy dostawców, a sprzedającym oferuje wiele możliwości rozwoju biznesu. Dla ING Banku Śląskiego, Aleo jest rozwiązaniem wychodzącym poza zakres tradycyjnych usług bankowych i budowania relacji z klientami. Bank poszerzył zakres swojej działalności biznesowej i zbudował przewagę konkurencyjną na rynku w kompletnie nowym wymiarze – podało w uzasadnieniu jury. Jednocześnie kapituła doceniła możliwości oferowane przez Aleo mniejszym przedsiębiorstwom, w tym proste w obsłudze schematy procesów zakupowych, pozwalające firmom z sektora MŚP zmniejszyć koszty.

Wyróżnienia w zakresie innowacji technologicznych są przyznawane przez redakcję magazynu The Banker od 2003 roku. Ideą konkursu Technology Projects of the Year jest wyróżnienie innowacji oraz przełomowych rozwiązań technologicznych w instytucjach finansowych na świecie. Obejmuje 13 kategorii produktów i rozwiązań, które są oceniane przez międzynarodowe jury. Nagrody otrzymują instytucje finansowe, w których wprowadzanie innowacji i ciągły rozwój technologii jest jednym z priorytetów działania. Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 270 projektów.

źródło: ING Bank Śląski