Peter Bakenecker prezesem Mastercard na Europę Środkową

Peter Bakenecker został nowym prezesem Mastercard na region Europy Środkowej. Będzie odpowiedzialny za kierowanie i realizację strategii Mastercard, zarządzanie operacjami, a także za ogólny sukces wszystkich aspektów działalności firmy w 11 krajach: w Polsce, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, na Węgrzech, w Czechach i Słowacji, Słowenii, Grecji, na Malcie i Cyprze.

Nasza branża dynamicznie się zmienia. W Mastercard stale dostosowujemy się do strategicznych, technologicznych, a przede wszystkim rynkowych wyzwań, które pojawiają się przed naszymi klientami. Bardzo się cieszę, że Polska jest jednym z rynków, z którymi będę miał okazję ściśle współpracować. Polska branża finansowa jest jedną z najbardziej innowacyjnych w Europie, a Polacy są bardzo otwarci na nowe rozwiązania i produkty płatnicze” – komentuje swoją nominację Peter Bakenecker.

Jak dodaje Mark Barnett, prezes Mastercard Europe: „Peter wnosi nie tylko szeroką wiedzę i doświadczenie w branży płatniczej, ale również duże osiągnięcia w kształtowaniu przyszłości branży płatniczej w Europie Środkowej. Jego doświadczenie w zakresie nowych technologii i umiejętności przywódcze sprawiają, że jest idealnym kandydatem do kierowania Mastercard na tych kluczowych rynkach.”

Przed objęciem nowego stanowiska Peter był prezesem Mastercard na Niemcy i Szwajcarię.

Od momentu dołączenia do Mastercard w 2006 r., Peter zajmował wiele stanowisk kierowniczych, w tym pełnił rolę szefa działu produktowego, rozwoju biznesu oraz płatności cyfrowych na Europę. Przez wiele lat należał do zespołu zarządzającego Mastercard Advisors na Europę, Azję i Pacyfik oraz MEA, w ramach którego miał okazję projektować i budować rozwiązania w zakresie technologii płatniczych w różnych regionach geograficznych, dla różnych branż.

Przed rozpoczęciem pracy w Mastercard, Peter pracował w Batten & Company oraz w Roland Berger Strategy Consultants w działach zajmujących się usługami finansowymi.

Peter posiada tytuł MBA w dziedzinie bankowości i finansów Uniwersytetu Duisburg-Essen oraz Uniwersytetu Technologicznego w Sydney. Ukończył specjalne programy dla kadry kierowniczej w London School of Economics and Political Science.

ŹRÓDŁOMastercard