Piotr Bujak ekonomistą roku. PKO TFI nagrodzone za PPK Roku

• Piotr Bujak, główny ekonomista PKO Banku Polskiego, został wyróżniony nagrodą „Byki i Niedźwiedzie” w kategorii Ekonomista Roku.
  • PKO TFI zdobyło tytuł PPK Roku. Nagroda została przyznana drugi rok z rzędu.
  • „Złoty Portfel” Parkietu trafił do Radosława Peli zarządzającego subfunduszem PKO Akcji Rynku Złota.

Główny ekonomista Piotr Bujak, PKO TFI i subfundusz PKO Akcji Rynku Złota. To lista osób i instytucji z Grupy PKO Banku Polskiego nagrodzonych w konkursie „Byki i Niedźwiedzie” za 2020 rok.  Konkurs organizowany przez „Parkiet” jest jednym z najbardziej prestiżowych zestawień gospodarczych w kraju.

Najlepszy ekonomista ma najlepszy zespół

Wyróżnienie Piotra Bujaka podczas gali „Byki i Niedźwiedzie” nie było niespodzianką. Tytuł Ekonomisty Roku otrzymuje bowiem szef zespołu, który zwyciężył w konkursie krótkoterminowych prognoz makroekonomicznych i finansowych „Parkietu”. Ten tytuł w styczniu 2021 otrzymali wraz Piotrem Bujakiem: Marta Petka-Zagajewska, Marcin Czaplicki, Urszula Kryńska oraz Michał Rot.
Kluczem do sukcesu okazała się systematyczność i wszechstronność prognoz. Zespół bankowych ekonomistów jako jedyny spośród 24 uczestniczących w konkursie był w pierwszej piątce najlepszych prognostów w każdym kwartale 2020 roku. W formułowaniu celnych prognoz ekonomistom PKO Banku Polskiego pomagały autorskie wskaźniki koniunktury, które bazowały m.in. na danych dotyczących płatności bezgotówkowych, mobilności ludności czy zużycia prądu.

– Tytuł „Ekonomisty Roku” to efekt pracy całego zespołu. W trudnym i pełnym zmienności 2020 roku, dzięki zastosowaniu alternatywnych danych i metod data science, potrafiliśmy prawidłowo zmierzyć puls gospodarki. Cieszę się, że wykorzystaliśmy technologiczne możliwości PKO Banku Polskiego i dziękuję wszystkim departamentom banku które pomogły nam w osiągnięciu tego sukcesu – podkreślił Piotr Bujak.

Na co dzień raporty analityczne ekonomistów PKO Banku Polskiego można śledzić na stronie Centrum Analiz oraz na kontach @PKO_Research oraz @Analizy_PKOBP na Twitterze.

PKO TFI otrzymało tytuł PPK Roku

Nagroda „Byki i Niedźwiedzie” trafiła także do PKO TFI, lidera rynku pod względem aktywów zgromadzonych w PPK. PKO TFI zarządza aktywami w ramach PPK sięgającymi blisko 34% rynku, a na koniec lutego 2021 r. było to 1,143 mld zł należące do ponad 540 tysięcy uczestników programu. Aktywa to jednak nie wszystko, liczy się wynik, czyli efekty pracy zarządzających.

– Bardzo nam miło, że nasza oferta PPK kolejny raz została doceniona przez niezależnych ekspertów. Cieszy nas zaufanie, jakim zostaliśmy obdarzeni przez kilkadziesiąt tysięcy pracodawców i setki tysięcy uczestników powierzających nam swoje środki. To wyróżnienie, ale i zobowiązanie, by wykonywać swoją pracę najlepiej jak potrafimy, czyli tak jak do tej pory – komentuje Piotr Żochowski, prezes zarządu PKO TFI.

„Parkiet” przyznał także nagrodę „Złoty Portfel” dla zarządzającego subfunduszem PKO Akcji Rynku Złota – Radosława Peli. PKO Akcji Rynku Złota wypracował w 2020 roku stopę zwrotu w wysokości 28,3%, co uczyniło go najbardziej zyskownym funduszem inwestycyjnym 2020 roku, w kategorii funduszy rynku surowców..
ŹRÓDŁOGrupa PKO Bank Polski