PKO Bank Polski wspiera restrukturyzację SKOK Wesoła

Mając na uwadze dbałość o stabilność sektora bankowego oraz zaufanie do instytucji finansowych, PKO Bank Polski wyraził zgodę na udział w restrukturyzacji SKOK Wesoła na bazie decyzji Komisji Nadzoru Finansowego. Od 19 czerwca PKO Bank Polski obejmie zarząd majątkiem SKOK, a 1 sierpnia 2015 roku Kasa zostanie przejęta przez Bank, co zapewni bezpieczeństwo jej klientom. Do dnia przejęcia SKOK Wesoła będzie obsługiwać swoich członków i ich produkty na dotychczasowych zasadach. Bank będzie na bieżąco informował klientów SKOK o dalszych etapach tego procesu. Po przeprowadzeniu integracji uzyskają oni dostęp do pełnej oferty usług bankowych PKO Banku Polskiego oraz największej sieci obsługi w Polsce.

PKO Bank Polski wyraził zainteresowanie udziałem w restrukturyzacji SKOK Wesoła odpowiadając na zaproszenie Komisji Nadzoru Finansowego z 26 marca 2015 roku. Następnie uzyskał zgodę Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na koncentrację oraz wypracował z Bankowym Funduszem Gwarancyjnym porozumienie dotyczące wsparcia procesu restrukturyzacji Kasy. Zgodnie z osiągniętym porozumieniem oraz obowiązującymi przepisami prawa przewidywane jest wsparcie przez BFG procesu restrukturyzacji SKOK Wesoła w formie gwarancji pokrycia strat oraz dotacji. Zgodę na transakcję wyraziła także Rada Nadzorcza Banku. Na tej podstawie w dniu dzisiejszym KNF podjął decyzję o przejęciu Kasy przez PKO Bank Polski.

Doświadczenie PKO zdobyte podczas fuzji z Nordea Bank Polska, gwarantuje sprawny proces integracji ze SKOK Wesoła, z korzyścią dla jej klientów.

SKOK Wesoła działa od 1993 roku. Posiada 67 placówek w 12 województwach. Sieć jest skoncentrowana w województwie śląskim. Według danych finansowych na 30 kwietnia 2015 roku SKOK Wesoła miał około 63 tysiące członków, których depozyty wynosiły około 624,6 mln zł.

Dotychczas w ramach działań wspierających stabilność sektora finansowego, PKO Bank Polski był zaangażowany w wypłatę środków gwarantowanych dla klientów SKOK Wspólnota i SKOK Wołomin. Skuteczne przeprowadzenie wypłat dla klientów Kas, zwłaszcza dla klientów SKOK Wołomin w grudniu 2014 roku, potwierdziło sprawność operacyjną PKO i spotkało się z uznaniem ze strony BFG.

źródło: PKO Bank Polski