Pobiegniemy w Górach Izerskich z PKO Bankiem Polskim

• PKO Bank Polski sponsorem tytularnym 4. PKO Półmaratonu Wielka Pętla Izerska i 1. PKO Małej Pętli Izerskiej.

• Biegi wystartują w sobotę 16 lipca 2016 r. ze Szklarskiej Poręby.

• Podczas zawodów odbędzie się akcja charytatywna „biegnę dla Klaudii”.

16 lipca odbędzie się 4. PKO Półmaraton Wielka Pętla Izerska i 1. PKO Mała Pętla Izerska. To najwyżej położone biegi w Polsce, których trasa wiedzie górskimi szlakami. Imprezie będzie towarzyszyła akcja charytatywna na rzecz 15-letniej Klaudii.

PKO Bank Polski realizuje od 2013 r. autorski program „PKO Bank Polski. Biegajmy razem”, który popularyzuje bieganie, zdrowy i aktywny tryb życia oraz łączy je z ideą dobroczynności. W ramach tej inicjatywy Bank wspiera największe imprezy biegowe w Polsce, w tym PKO Wrocław Maraton, PKO Poznań Maraton, PKO Silesia Marathon, cykle: „Warszawska Triada Biegowa” (Bieg Konstytucji 3 Maja, Bieg Powstania Warszawskiego, Bieg Niepodległości), PKO Grand Prix Gdyni czy PKO Rzeszów Biega. Bank został też po raz kolejny sponsorem tytularnym 4. PKO Półmaratonu Wielka Pętla Izerska oraz nowego biegu na krótszym dystansie – PKO Mała Pętla Izerska.

PKO Mała Pętla Izerska na 10 km ruszy o godz. 9.15, natomiast półmaraton, czyli bieg na 21 km – o godz. 11.00. Obydwa starty odbędą się z placu przed Dworcem PKP. Trasa będzie prowadziła ulicami Szklarskiej Poręby oraz malowniczymi szlakami Gór Izerskich. Meta znajduje się na Stadionie Miejskim przy ul. Plac Sportowy.

Po raz kolejny wspieramy imprezę biegową w Górach Izerskich. Jest to wyjątkowe wydarzenie, ponieważ łączy pasję do sportu z urokami górskich szlaków. Zawodnicy chętnie tu wracają, a nawet planują tu wakacje. Zapraszamy ich jak co roku do udziału w naszej akcji charytatywnej, tym razem pobiegniemy dla Klaudii – mówi Małgorzata Czerwińska, dyrektor Regionalnego Oddziału Detalicznego PKO Banku Polskiego we Wrocławiu.

Podczas obydwu biegów 16 lipca będzie można przyłączyć się do akcji charytatywnej na rzecz 15-letniej Klaudii, która cierpi na retinopatię wcześniaczą (uszkodzenie siatkówki oka). Szansą na poprawę widzenia jest specjalistyczne leczenie komórkami macierzystymi w Chinach, na co zbierane są środki. Klaudia jest podopieczną Fundacji „Słoneczko”.

Zaangażowanie zawodników, którzy przypną do koszulki kartkę „biegnę dla Klaudii” i dotrą z nią do mety, zostanie przeliczone na konkretne wsparcie finansowe – Fundacja PKO Banku Polskiego przekaże darowiznę na leczenie dziewczynki. Kartki „biegnę dla Klaudii” będą wydawane u na stoisku PKO Banku Polskiego w Biurze Zawodów (w hali sportowej przy Stadionie Miejskim, ul. Plac Sportowy 5 w Szklarskiej Porębie) w piątek 15 lipca w godz. 17.00-21.00 oraz w sobotę 16 lipca w godz. 6.30-10.30.

Podczas wszystkich sponsorowanych przez PKO Bank Polski wydarzeń prowadzone są charytatywne akcje biegowe na rzecz osób potrzebujących wsparcia w ratowaniu życia lub zdrowia, zarówno dzieci, jak i dorosłych. W zeszłym roku aż 440 uczestników 3. PKO Półmaratonu Wielka Pętla Izerska pomogło 2-letniemu Dominikowi z wadą serca. Pieniądze zostały przekazane na jego operację.

W sumie, od 2013 r. odbyło się 179 akcji „biegnę dla…”, a Fundacja PKO Banku Polskiego wsparła 187 beneficjentów kwotą ponad 2,6 mln zł. Od początku istnienia programu biegacze przemierzyli charytatywnie ok. 1 mln 305 tys. km, co równa się ponad 32 okrążeniom Ziemi wzdłuż równika. Dodatkowo, 19 września 2015 r. pod hasłem „Pomagamy z każdym krokiem” odbył się PKO Bieg Charytatywny. Akcja rozegrała się jednocześnie na stadionach 12. miast Polski. Łącznie 3665 uczestników biegu w całym kraju przemierzyło ponad 26 tys. okrążeń. Fundacja mogła dzięki temu przekazać 632 tys. zł na posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci w Polsce. W tym roku bieg odbędzie się 17 września.

Zapisy internetowe zostały zakończone, ale można jeszcze rejestrować się Biegi Rodzinne i Biegi Dziecięce:http://izerskiweekendbiegowy.pl/.

źródło: PKO Bank Polski