Solidne wyniki Millennium Leasing w 2015 r.

W 2015 roku spółka Millennium Leasing sfinansowała transakcje leasingu o wartości ponad 2,75 mld zł, co przełożyło się na dobry 10% wzrost wobec ubiegłego roku. Zagwarantowało to 6,5 % udziału w rynku leasingu i 6. pozycję w rankingu spółek leasingowych w Polsce w ujęciu wartościowym.

– Konsekwentnie realizujemy obrane przez nas cele. Oprócz wzrostu, w 2015 roku najważniejsza była dla nas satysfakcja klientów. Intensywnie pracowaliśmy nad poprawą jakości obsługi i w tym roku zamierzamy kontynuować te działania. Jestem przekonany, że ich odzwierciedlenie będzie widoczne przede wszystkim dla naszych Klientów, ale również i w wynikach – mówi Wojciech Rybak, Prezes Millennium Leasing.

Po IV kw. 2015 roku spółka Millennium Leasing po raz kolejny znalazła się na pierwszym miejscu w finansowaniu pojazdów ciężkich z grupy transportu drogowego, kolejowego i powietrznego. Łączna wartość sfinansowanych przedmiotów w tej grupie wyniosła prawie 1 mld zł. W kategorii pojazdów ciężkich transportu drogowego finansowych leasingiem, spółka uplasowała się na drugiej pozycji z wysokimi udziałami w rynku, odpowiednio: naczepy/przyczepy: 10,9%, autobusy: 22,7%, samochody ciężarowe o masie powyżej 3.5t: 7,7% oraz ciągniki siodłowe: 6,2%.

Wartość sfinansowanych maszyn i urządzeń osiągnęła poziom blisko 830 mln zł, co oznacza prawie 9% wzrost r/r oraz udział w tym obszarze rynku na poziomie 8,3%. – Dynamiczny rozwój tego segmentu związany jest m.in z usprawnieniem procesów produkcyjnych i logistycznych, a tym samym zwiększeniem efektywności przedsiębiorstw. Jest to dla nas jeden z kluczowych segmentów, dlatego staramy się być blisko Klientów i na bieżąco odpowiadać na ich biznesowe potrzeby – komentuje Wojciech Rybak.

W kategorii pojazdów lekkich spółka Millennium Leasing odnotowała ponad 11% wzrost r/r ze szczególnie dobrą dynamiką w samochodach osobowych (44% wzrostu).

W finansowaniu leasingiem nieruchomości zajęła trzecie miejsce z ponad 10% udziałem w rynku.

Millennium Leasing od lat oferuje finansowanie leasingiem dla większości branż w Polsce. Spółka jest aktywnym członkiem Związku Polskiego Leasingu i jedną z pierwszych firm leasingowych, które pojawiły się na polskim rynku. Na koniec 2015 r. obsługiwała blisko 157 tysięcy aktywnych umów z prawie 50 tysiącami klientów.

źródło: Bank Millennium