Tomasz Fedyna nowym prezesem Wonga Polska

Rada nadzorcza Wonga powołała Tomasza Fedynę, dotychczasowego członka zarządu do spraw finansowych, na stanowisko prezesa zarządu spółki.

Tomasz Fedyna związany jest z Wonga Polska od początku istnienia spółki w Polsce, czyli od 2012 r. Od 19 lat pracuje w branży finansowej. Karierę zawodową rozpoczął w Generali, przez pięć lat odpowiadał za politykę rachunkowości w Banku Handlowym. Był dyrektorem finansowym i członkiem zarządu w Polbank Dystrybucja oraz w Finamo. Zanim dołączył do Wonga Polska pełnił funkcję dyrektora finansowego pionu bankowości komercyjnej Banku BPH.

Tomasz Fedyna jest absolwentem Wydziału Ekonomii Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, studiował także na Uniwersytecie Wileńskim.

– Znajdujemy się w przełomowym momencie dla spółki. W maju 2019 r. Wonga Polska stała się częścią Grupy KRUK. To dla nas nowe możliwości rozwoju, dostępu do finansowania i dotarcia do klientów zainteresowanych pożyczkami na wyższe kwoty. Chcemy konsekwentnie realizować strategię poszerzania oferty produktów ratalnych i długookresowych. Na początku czerwca wystartowaliśmy z nową kampanią, która promuje pożyczkę ratalną z nowymi benefitami dla klientów, jak na przykład wakacje kredytowe – mówi Tomasz Fedyna, prezes zarządu Wonga Polska.

Na nową kadencję w zarządzie Wonga Polska zostali ponownie powołani Sylwia Drejer-Cichucka i Łukasz Kamiński.

Sylwia Drejer-Cichucka związana jest z firmą od 2012 r., odpowiada za rozwój biznesu i produktu oraz marketing. Była jedną z pierwszych osób, które tworzyły Wonga w Polsce. Zanim dołączyła do zespołu, pracowała w Polkomtel, Finamo i Expanderze. Ukończyła zarządzanie na Uniwersytecie Gdańskim oraz Executive MBA na Akademii Leona Koźmińskiego.

Łukasz Kamiński jest związany z Wonga od 2015 r. Wcześniej przez 14 lat pracował
w CitiHandlowym, m. in. jako szef ryzyka Pionu Bankowości Detalicznej oraz szef Pionu Zarządzania Produktami Kredytowymi. Ukończył finanse i bankowość na SGH w Warszawie. Były członek rady nadzorczej Biura Informacji Kredytowej. Łukasz Kamiński odpowiada za zarządzanie ryzykiem kredytowym i przeciwdziałanie wyłudzeniom. Zajmuje się także optymalizacją procesu weryfikacji klienta oraz prognozowaniem zmian na rynku finansowym.

– Zespół prowadzony przez Tomasza Fedynę, Sylwię Drejer-Cichucką i Łukasza Kamińskiego stworzył nowoczesną organizację, ze sprawdzonym modelem biznesowym i silnym systemem zarządzania ryzykiem. Dzięki nim, spółka płynnie weszła w nowy rozdział swojej działalności w Grupie KRUK. Jesteśmy przekonani, że powierzenie im sterów na kolejną kadencję jest najlepszym wyborem – mówi Michał Zasępa, przewodniczący rady nadzorczej Wonga.pl, członek zarządu KRUK S.A.

ŹRÓDŁOWONGA