Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Banku Millennium

W dniu 25 marca 2019 r. odbyło się Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Banku Millennium.

— Bank Millennium w 2018 r. osiągnął najlepszy wynik finansowy w historii. Skonsolidowany zysk netto wyniósł 761 mln zł, rosnąc blisko 12% w skali roku. Tylko w 4 kwartale 2018 r. zysk netto wyniósł imponujące 213 mln zł (+18% r/r), a liczba aktywnych klientów detalicznych przekroczyła 1,8 mln, rosnąc o 67 tys. kw./kw. W ciągu ostatnich kilku miesięcy podjęliśmy przełomowe dla dalszego rozwoju Banku decyzje — rozpoczęliśmy projekt uruchomienia banku hipotecznego i podpisaliśmy umowę zakupu Euro Banku. Zwiększyliśmy skalę działania i utrzymaliśmy pozycję lidera w obszarze jakości — powiedział Joao Bras Jorge, Prezes Zarządu Banku Millennium.

Akcjonariusze reprezentujący 77,35% kapitału Banku, po zapoznaniu się z informacjami dotyczącymi działalności Banku i Grupy Kapitałowej Banku w minionym roku obrotowym, przedstawionymi przez Joao Bras Jorge, Prezesa Zarządu Banku, rozpatrzyli i zatwierdzili:

• sprawozdanie finansowe Banku Millennium S.A. i łączne sprawozdanie Zarządu z działalności Banku Millennium S.A. i Grupy Kapitałowej Banku Millennium S.A. wraz ze sprawozdaniem dotyczącym informacji niefinansowych Banku Millennium S.A. i Grupy Kapitałowej Banku Millennium S.A. za 2018 r.,
  • sprawozdanie finansowe Grupy Kapitałowej Banku Millennium S.A. za rok obrotowy 2018.

Walne Zgromadzenie rozpatrzyło i zatwierdziło również sprawozdanie z działalności Rady Nadzorczej w roku 2018 oraz dokonało oceny polityki wynagradzania w Banku Millennium S.A.

Akcjonariusze udzielili wszystkim członkom Zarządu Banku oraz członkom Rady Nadzorczej Banku, absolutorium z wykonania obowiązków w roku obrotowym 2018.

Uwzględniając stanowisko KNF w sprawie polityki dywidendowej banków w roku 2019 i biorąc pod uwagę planowane przejęcie Euro Banku S.A., Walne Zgromadzenie zdecydowało o zatrzymaniu całego zysku netto w wysokości 722,3 mln zł wypracowanego w roku 2018 w kapitałach własnych Banku, w tym 235,4 mln zł na pokrycie efektu wdrożenia Międzynarodowego Standardu Sprawozdawczości Finansowej (MSSF) 9 „Instrumenty finansowe”. Pozostałą kwotę 486,9 mln zł w całości przeznaczyć na kapitał rezerwowy. Decyzja ta wpływa w istotny sposób na dalszą poprawę i tak wysokich współczynników kapitałowych Banku (21,5%) i Grupy Kapitałowej (21,7%).

Pełna treść uchwał Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Banku Millennium jest dostępna na stronie internetowej Banku: https://www.bankmillennium.pl/o-banku/walne-zgromadzenia-akcjonariuszy.

ŹRÓDŁOBank Millennium