Wielki sukces DOCS AGAINST ISOLATION 8-17 maja – wydarzenia online zapowiadającego Festiwal Millennium Docs Against Gravity

16 500 osób uczestniczących i zainteresowanych, blisko 50 filmów obejrzanych ponad 113 000 razy, ogólnopolski zasięg i nowi fani festiwalu kina dokumentalnego – to wynik 10 dni specjalnego wydarzenia online Docs Against Isolation, zorganizowanego w ramach zapowiedzi 17 edycji Festiwalu Millennium Docs Against Gravity w oczekiwaniu na jego nowy, wrześniowy termin.

W niedzielę 17 maja zakończyło się trwające od piątku 8 maja wydarzenie online pod hasłem Docs Against Isolation. Przyciągnęło ono aż 16 500 osób uczestniczących i zainteresowanych, wywołując ogromny entuzjazm wśród widzów – nie tylko stałych bywalców Millennium Docs Against Gravity, ale także nowych fanów. Internauci mogli oglądać filmy z poprzednich edycji festiwalu, brać udział w spotkaniach z twórcami i ekspertami, uczestniczyć w warsztatach, słuchać koncertów, DJ setów i wykładów.

Skąd pomysł na Docs Against Isolation? Organizatorzy postanowili, że choć festiwal Millennium Docs Against Gravity odbędzie się w tym roku wyjątkowo we wrześniu, a nie jak co roku od 17 już lat w maju, nie mogą porzucić na ten czas swoich lojalnych widzów. I dlatego w terminie, w którym miał się planowo odbyć festiwal, wydarzyło się Docs Against Isolation – namiastka Millennium Docs Against Gravity, która ucieszyła widzów i dała poczucie wspólnoty w tym trudnym czasie.

O Docs Against Isolation pisały i mówiły często wielokrotnie najważniejsze media, takie jak „Gazeta Wyborcza”, „Rzeczpospolita”, Onet, Noizz, Filmweb, Spider’s Web, vogue.pl, Polityka, wprost.pl, TOK FM, Polskie Radio (Jedynka, Dwójka, Trójka, Czwórka, RDC), Meloradio oraz inne tytuły.

Docs Against Isolation to kolejny dowód, że Millennium Docs Against Gravity trwa cały rok – nie jest to tylko i wyłącznie pojedyncze wydarzenie, które toczy się w określonym czasie. Festiwal jest swoistym kreatorem i promotorem coraz szybciej rozprzestrzeniającej się mody na kino dokumentalne najwyższej próby, zarówno twórców zagranicznych, jak i polskich.

Od 15 już lat mecenasem całorocznych działań Millennium Docs Against Gravity jest Bank Millennium. – Dzięki mecenatowi Banku Millennium nasz festiwal co roku zwiększa publiczność oraz ilość działań nie tylko w trakcie samego festiwalu – mówi Artur Liebhart, dyrektor Millennium Docs Against Gravity.

W ramach Docs Against Isolation zaprezentowano łącznie prawie 50 tytułów, z których połowa była dostępna za darmo. W ramach Docs Against Isolation odbyły się ciekawe spotkania z nagradzanymi twórcami, takimi jak: Paweł Pawlikowski (który będzie przewodniczącym jury Nagrody Głównej Banku Millennium podczas wrześniowej, 17. edycji Festiwalu), Bing Liu („Jutro albo pojutrze”), Mads Brügger („Kto zabił sekretarza generalnego ONZ?”), Yann Arthus-Bertrand („Człowiek”), Katarzyna Kozyra („Szukając Jezusa”), Barbara Miller („Cała przyjemność po stronie kobiet”), Paweł Łoziński („Nawet nie wiesz, jak bardzo cię kocham”), Erik Gandini („Szwedzka teoria miłości”), Eliza Kubarska i Piotr Rosołowski („Badjao. Duchy z morza”) czy Michał Sulima („Stroiciel Himalajów”). Widzowie mogli także wysłuchać koncertów Princess Shaw (autorka piosenki „Give It Up, która stanowi podkład muzyczny trailera festiwalu) i Pani Jeziory (pod tym pseudonimem ukrywa się członkini ekipy Millennium Docs Against Gravity). Odbyły się także DJ sety, spotkania z ekspertami i wykłady.

17 edycja Millennium Docs Against Gravity odbędzie się w tym roku w dniach 4-13 września w Warszawie, Wrocławiu, Gdyni, Poznaniu i Bydgoszczy.

Bank Millennium jest partnerem Millennium Docs Against Gravity od 15 lat i sponsorem Nagrody Głównej Banku Millennium dla najlepszego filmu. W 2016 roku objął mecenat tytularny nad festiwalem. W 2019 roku, podczas 16 edycji padł rekord frekwencji publiczności. Ponad 92 000 widzów w sześciu miastach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Gdyni, Katowicach, Bydgoszczy i Lublinie wybrało się na seanse kina dokumentalnego i wydarzenia towarzyszące Festiwalowi.

Festiwal Millennium Docs Against Gravity znalazł się na liście 25 Najbardziej Cool Festiwali Filmowych na Świecie według MovieMaker Magazine. Głównym kryterium, jakim kierowało się ośmiu panelistów zwołanych przez redakcję MovieMaker Magazine, była odprężona atmosfera i „wrażenie bezwysiłkowości”, jakie odnieśli w przypadku festiwali, które były znakomicie przygotowane i dostarczały widzom nowatorskich przeżyć kinowych na najwyższym poziomie. MovieMaker Magazine to w USA czołowe źródło informacji o branży filmowej oraz najpoczytniejszy magazyn o niezależnym kinie na świecie.

ŹRÓDŁOBank Millennium S.A.