XXXIV Walne Zgromadzenie ZBP

XXXIV Walne Zgromadzenie ZBP miało na celu dyskusję m.in. na temat głównych kierunków działań izby oraz podsumowanie aktualnej aktywności samorządu bankowego w okresie ostatniego roku. Warto podkreślić, że tegoroczne Walne Zgromadzenie ZBP podobnie jak Walne Zgromadzenie w roku ubiegłym miało szczególny charakter, mając na względzie ograniczenia i zalecenia sanitarne, obrady zostały zrealizowane w formule zdalnej.

Zgromadzeniu przewodniczył Brunon Bartkiewicz, Prezes Zarządu ING Banku Śląskiego, Przewodniczący Rady Związku. Obrady otworzył Krzysztof Pietraszkiewicz, Prezes ZBP. Podsumowując aktywność Związku w ostatnim roku Prezes ZBP wskazał na złożony okres i środowisko funkcjonowania sektora bankowego w minionych 12 miesiącach. Uwzględniając zarówno wpływ aspektów epidemicznych jak i makroekonomicznych na funkcjonowanie sektora bankowego  aktywność Związku wiązała się m.in. z działaniami w obszarze prawnym, regulacyjnym, wizerunkowym, płatniczym, programów publicznych, cyberbezpieczeństwa czy także w zakresie analityczno-badawczym oraz statutowej działalności gospodarczej.

W okresie sprawozdawczym ZBP m.in. zabiegał o tworzenie lepszych warunków działania sektor bankowego na rzecz klientów w tym m.in. poprzez zmniejszenie obciążeń podatkowych, zwolnienie z podatku bankowego kredytów udzielonych po 15.03.2020, zmniejszenie obciążeń z tytułu opłat na BFG i rozsądny MREL, poprawne rozliczanie strat banków z tytułu rozliczeń papierów wartościowych a także zmianę systemu dopłat do kredytów preferencyjnych. Związek Banków Polskich wskazywał także potrzebę racjonalizacji rozwiązań poprzez zmianę przepisów i interpretacji dotyczących klauzul modyfikacyjnych, w zakresie problematyki abuzywności stosowania tabel kursowych oraz wynagrodzenia za korzystanie z kapitału. Związek podkreślał również konieczność wypracowania przyjaznych rozwiązań w systemie gwarancji, rozsądnych regulacji prawnych w obszarze tarcz, optymalnych warunków udziału banków w programie „Czyste powietrze”, wykorzystanie Krajowego Planu Odbudowy dla wzmocnienia systemu finansowania rozwoju oraz dogodnych warunków udziału banków w realizacji „Polityki Spójności”.

Podczas obrad podjęte zostały uchwały w sprawie zatwierdzenia sprawozdań organów związku – Rady Związku i Zarządu Związku z działalności ZBP w 2020 roku oraz uchwała odnosząca się do sprawozdania finansowego ZBP za 2020 rok.
Druga część obrad poświęcona została prezentacji obszaru wizerunku sektora bankowego i zrealizowanych w 2021 roku badań opinii publicznej, podsumowania pierwszej części kampanii wizerunkowej sektora bankowego oraz prezentacji raportu Komisji Etyki Bankowej.

Związek Banków Polskich zrzesza 100 banków komercyjnych, spółdzielczych i oddziałów instytucji kredytowych. W ramach Związku działa 14 zespołów problemowych, 10 komitetów, 12 rad, które m.in. opracowują i wydają opinie oraz stanowiska w kluczowych obszarach dla funkcjonowania polskiego systemu bankowego. W ramach ZBP funkcjonuje również Sąd Polubowny (Arbitrażowy), Komisja Etyki Bankowej, Arbiter Bankowy oraz Rada Arbitra Bankowego.

Szersze informacje na temat badania reputacji i wizerunku sektora bankowego oraz  programu działań Związku i apelu ws, zachowania szczególnej ostrożności w ochronie danych osobowych i przy korzystaniu z bankowości elektronicznej zostaną przedstawione na najbliższej konferencji prasowej.

ŹRÓDŁOZBP