#Zkopyta rusza krakowska edycja Cavaliady z PKO Bankiem Polskim

Już 28 lutego rozpoczną się trzecie zawody z cyklu Cavaliada Tour 2018/2019. Wydarzenie, po raz pierwszy, odbędzie się w Krakowie. Sponsorem głównym jest PKO Bank Polski.

Cavaliada to wydarzenie, podczas którego każdy znajdzie coś dla siebie. Nie zabraknie pokazów woltyżerki, widowiskowych konkursów, jak szybki i muzyczny Speed&Music czy rywalizacji amazonek z jeźdźcami w zawodach Venus vs Mars. Dzieci, w wieku szkolnym i młodsze, będą mogły bezpłatnie zwiedzać krakowską Cavaliadę, podziwiać zmagania najlepszych jeźdźców i wiele dowiedzieć się na temat tego sportu i hodowli koni.

– Cavaliada Tour  wzbudza coraz większe zainteresowanie kibiców, dlatego cieszę się, że po raz pierwszy zawody te zagoszczą w Krakowie. Zapraszam na krakowską odsłonę Cavaliady. Przed nami wiele atrakcji i pozytywnych emocji – mówi Jacek Piechota, dyrektor Regionu Bankowości Detalicznej PKO Banku Polskiego w Krakowie.

Zawody rozegrają się w krakowskiej Tauron Arenie. W ciągu czterech dni odbędą się m.in. Halowy Puchar Polski w Powożeniu Zaprzęgami Czterokonnymi, Grand Prix Krakowa o nagrodę Prezesa Zarządu PKO Banku Polskiego, Cavaliada Dressage Cup czy Cavaliada Future o nagrodę PKO Banku Polskiego. W zawodach wezmą udział największe gwiazdy skoków przez przeszkody, m.in. Jarosław Skrzyczyński,  który w zeszłym sezonie wygrał 18 międzynarodowych konkursów oraz Cavaliada Tour, czy lider tegorocznej edycji Krzysztof Ludwiczak, który w już w Lublinie zapowiadał walkę o zwycięstwo w całym cyklu: – Mam nadzieję, że uda mi się podjąć rękawice i powalczyć z Jarosławem Skrzyczyńskim. W Lublinie miał swojego drugiego, gorszego konia, ale teraz z pewnością dobrze przygotowuje się do następnych zawodów – mówił Ludwiczak. Nie zabraknie również zawodników z zagranicy. Wystartują czołowi jeźdźcy między innymi z Estonii, Litwy, Rosji czy Grecji.

W tym sezonie, pierwsze zawody z cyklu Cavaliada Tour 2018/2019 odbyły się w Poznaniu (29.11 – 2.12.2018), a kolejne w Lublinie (31.01 – 3.02.2019). Po najbliższej edycji w Krakowie (28.02 – 3.03.2019), ostatnie zawody z cyklu zagoszczą w Warszawie (7 – 10.03.2019).

Cavaliada Tour to jedyny w Polsce cykl halowych zawodów jeździeckich autoryzowany przez Międzynarodową Federację Jeździecką (FEI). Jest jedną z najważniejszych takich imprez w Europie, zaliczaną do eliminacji Pucharu Świata. Marka Cavaliada narodziła się w roku 2010. Od 2013 roku zawody odbywają się także Lublinie. Cavaliada jest wydarzeniem o randze międzynarodowej, popularyzującym zakorzenione w polskiej tradycji jeździectwo. Sponsorem głównym imprezy jest PKO Bank Polski, obchodzący w tym roku stulecie istnienia. Bank od kilku lat angażuje się w projekty sportowe, m.in. prowadzi autorski program biegowy „PKO Biegajmy razem” i wspiera ok. 50 imprez biegowych rocznie. Od 2018 roku PKO Bank Polski jest partnerem głównym i oficjalnym bankiem Ekstraklasy.