Złap wiatr w żagle, czyli 36. PKO Półmaraton Szczecin

PKO Bank Polski został sponsorem tytularnym 36. PKO Półmaratonu Szczecin. Bieg pod hasłem „Złap wiatr w żagle” odbędzie się 30 sierpnia. W tym roku w całkowicie nowej odsłonie. Imprezie będzie towarzyszyła akcja charytatywna „biegnę dla Kuby”.

PKO Bank Polski wspiera największe imprezy biegowe w całej Polsce, w tym PKO Wrocław Maraton, PKO Poznań Maraton, cykle PKO Rzeszów Biega, PKO Grand Prix Gdyni czy Warszawska Triada Biegowa. 36. PKO Półmaraton Szczecin to kolejne wydarzenie, które dołączyło do programu „PKO Biegajmy razem”. W tym roku zmieniła się jego nazwa i logotyp. Zawodnicy pokonają też inną niż w ubiegłym roku trasę.

– PKO Bank Polski został sponsorem tytularnym 36. PKO Półmaratonu Szczecin. Warto pobiec razem z nami, przede wszystkim ze względu na nową trasę, która wiedzie najatrakcyjniejszymi miejscami naszego miasta. Zachęcam do udziału w biegu, w akcji charytatywnej „biegnę dla Kuby” oraz do kibicowania uczestnikom – mówi Katarzyna Bławat-Adamus, Dyrektor Biura Wsparcia Sprzedaży i Analiz w Regionalnym Oddziale Detalicznym PKO Banku Polskiego w Szczecinie.

Bieg wystartuje w niedzielę 30 sierpnia o godz. 9.00. Zawodnicy pobiegną w koszulkach w stylu marynarskim, a na ukończenie otrzymają medale w kształcie statku. Meta i start znajdują się na Jasnych Błoniach. Trasa jednej pętli liczącej ponad 21 km prowadzi przez najciekawsze punkty miasta, takie jak zabytkowe Wały Chrobrego z widokiem na Odrę czy tereny „starego” Pogodna – jednej z piękniejszych i zielonych dzielnic Szczecina. W tym samym czasie odbędzie się bieg na 10 km.

W trakcie zawodów będzie można pomóc 10-letniemu Kubie z Gorzowa Wielkopolskiego, podopiecznemu Fundacji „Mam serce”. Chłopiec urodził się z ciężką wadą serca HLHS (niedorozwój lewego serca). Zaangażowanie uczestników biegu w Szczecinie zostanie przeliczone na pomoc finansową – Fundacja PKO Banku Polskiego przekaże darowiznę na zabieg chłopca. Kartki „biegnę dla Kuby” będą do odebrania 29 i 30 sierpnia w biurze zawodów podczas wydawania pakietów startowych. W zawodach i akcji wezmą również udział pracownicy Banku z ogólnopolskiej sekcji biegowej liczącej już blisko 400 osób.

Podczas wszystkich sponsorowanych przez Bank wydarzeń prowadzone są akcje „biegnę dla…” na rzecz osób potrzebujących wsparcia w ratowaniu życia lub zdrowia. Od 2013 r. Bank zorganizował 119 charytatywnych akcji biegowych, w których uczestniczyło prawie 40 tys. osób. Dzięki ich zaangażowaniu Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała beneficjentom ponad 1,7 mln zł.  W 2015 r. odbyły się już 32 takie akcje, a Fundacja wypłaciła darowiznę w wysokości ok. 490 tys. zł dla osób potrzebujących wsparcia.

Bank zaprasza także na PKO Bieg Charytatywny 19 września br. Bieg rozpocznie się o godz. 9.50 – jednocześnie na stadionach 12. miast w Polsce – w Bydgoszczy, Gdańsku, Koszalinie, Krakowie, Lidzbarku Warmińskim, Lublinie, Łodzi, Łomży, Mikołowie, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu. Zawodnicy tworzący pięcioosobowe drużyny, przez godzinę będą pokonywać kolejne okrążenia, z których każde zostanie przeliczone na jeden obiad dla dziecka. Środki finansowe na posiłki przekaże Fundacja PKO Banku Polskiego. Rejestracji drużyn można dokonywać na stroniewww.pkobiegcharytatywny.pl.

Więcej o programie „PKO Biegajmy razem” znajduje się na stronach:

www.biegajmyrazem.pkobp.pl

www.bankomania.pkobp.pl/biegajmy-razem/