Zmiany w Zarządzie Euro Banku S.A.

1 września br. w skład Zarządu Euro Banku S.A. wejdzie Alexis Lacroix, który po uzyskaniu zgody KNF obejmie funkcję Prezesa Zarządu Euro Banku S.A.* Zastąpi on na stanowisku Arnaud Denisa, który był Prezesem banku od 2013 r.

Dziękuję Arnaud Denisowi za znaczący wkład w rozwój eurobanku. Arnaud Denis skutecznie przeprowadził bank przez transformację modelu biznesowego. W jej wyniku powstał nowoczesny detaliczny bank, plasujący się w czołówce rankingów jakości obsługi oraz z jedną z najwyższych ocen ratingowych w Polsce, przyznanych przez agencję Fitch. Jestem przekonany, że wieloletnie międzynarodowe doświadczenie Alexisa Lacroix przyczyni się do dalszego wzmacniania pozycji eurobanku oraz ciągłości realizowanej dotychczas strategii – powiedział Gianluca Soma, przewodniczący Rady Nadzorczej Euro Banku S.A.

Alexis Lacroix przez ostatnich 6 lat pracował w ramach Grupy Société Générale w Rosji. Zajmował stanowisko Wiceprezesa Zarządu Rosbanku, odpowiadając m.in. za transformację części detalicznej Rosbanku.

Arnaud Denis pozostanie w Grupie Société Générale – zostanie powołany na stanowisko pierwszego Wiceprezesa Zarządu Rosbanku*. Dodatkowo będzie koordynował działalność detalicznej części grupy Société Générale w Rosji, w której skład wchodzą: Rosbank, Rusfinance Bank oraz DeltaCredit Bank.

* Nominacje wymagają odpowiednich zgód organów sprawujących nadzór nad sektorem w danych Państwach.
Biografie
Alexis Lacroix dołączył do Grupy Société Générale w 2004 r. obejmując stanowisko dyrektora marketingu Sogecap we Francji. W 2008 r. kierował projektem rozwoju biznesu Société Générale Insurance w Indiach. W styczniu 2010 r. Alexis Lacroix objął kierownictwo SGI w Rosji oraz we Wspólnocie Niepodległych Państw. W 2013 r. rozpoczął pracę na stanowisku dyrektora marketingu i rozwoju detalicznego w Rosbanku. W listopadzie 2014 r. został mianowany na stanowisko Wiceprezesa Zarządu Rosbanku, odpowiadającego za część detaliczną.
Arnaud Denis rozpoczął karierę zawodową w 1993 r. w zespole inspekcji Société Générale. Zajmował stanowiska kierownicze w Grupie Société Générale w obszarze detalicznych usług finansowych (Retail Financial Services) oraz bankowości korporacyjnej i inwestycyjnej (Corporate & Investment Banking).  W 2008 r. dołączył do komitetu zarządzającego linią consumer finance Société Générale (SG Consumer Finance Business Line Management Committee) jako dyrektor regionu Europy Środkowo-Wschodniej, będąc równocześnie członkiem rady nadzorczej i komitetu audytu w jednostkach zależnych. Z Euro Bankiem S.A. związany od 2010 r. jako Wiceprezes Zarządu, następnie Pierwszy Wiceprezes Zarządu koordynujący transformację modelu biznesowego w kierunku banku detalicznego oraz zarządzający platformami operacyjnymi banku. Arnaud Denis w kwietniu 2013 r. został Prezesem Zarządu Euro Banku S.A., sprawującym dodatkowo nadzór nad obszarem audytu, compliance, komunikacji oraz Voice of Customer.

źródło: eurobank