Szczecinek, Olsztyn i Ustka – znamy zwycięzców Sztafety Miast w ramach akcji T-Mobile Pomoc Mierzona Kilometrami!

Za nami 8 wydarzeń, które wspierały trzecią edycję akcji społecznej T-Mobile Pomoc Mierzona Kilometrami. W wakacyjne weekendy strefa PMK gościła w nadmorskich miejscowościach, gdzie dzięki wspólnemu zaangażowaniu odwiedzających nas mieszkańców i turystów w Sztafecie Miast uzyskaliśmy łącznie aż 13 642 km! W wyjątkowej rywalizacji na najwyższym stopniu podium stanął Szczecinek, a zaraz za nim uplasowały się Olsztyn i Ustka.

Dobiegło końca wakacyjne tournée towarzyszące akcji T-Mobile Pomoc Mierzona Kilometrami. Miasteczko w kolorze magenty, które wraz z Projektem Plaża gościło w najpopularniejszych polskich kurortach, cieszyło się dużą popularnością wśród mieszkańców i wypoczywających w okolicy turystów. Tłumnie odwiedzający strefę w ośmiu miastach mieli okazję wziąć udział w specjalnych aktywnościach sportowych i przybić piątkę z ambasadorami akcji, m.in. Olą Goss, Joanną Jabłczyńską, Rafałem Maślakiem czy Robertem Korzeniowskim.

Szczecinek zwycięzcą Sztafety Miast

Wszystkie miasta, w których w wakacyjne weekendy gościła strefa akcji T-Mobile Pomoc Mierzona Kilometrami, brały udział w specjalnej rywalizacji – Sztafecie Miast. Rywalizacja ta do samego końca była zacięta, a ostatecznie na zwycięskim podium znalazły się Szczecinek z liczbą 2303 km, tuż za nim Olsztyn z równie imponującą liczbą 2251 km, zaś na trzecim miejscu uplasowała się Ustka z 1950 km.

Aktualnie trwa 6. etap akcji. Do 5 września wszyscy uczestnicy akcji muszą zmobilizować się i wspólnie pokonać 95 milionów kilometrów, aby do wspólnej puli dla podopiecznych Fundacji TVN trafiło kolejne 150 000 zł. Już teraz aktywnie pomagający przemierzyli ponad 80 milionów kilometrów, czyli tyle, ile podczas całej zeszłorocznej edycji akcji. To pokazuje,  że Pomoc Mierzona Kilometrami cieszy się coraz większą popularnością, angażując wokół idei pomagania coraz więcej Polaków.

Znani i lubiani zachęcają do aktywnego pomagania

Do aktywności fizycznej i pomagania z użyciem nowych technologii zachęcają ambasadorzy akcji. Wśród znanych sportowców i pasjonatów aktywnego trybu życia są Robert Korzeniowski, Aleksandra Goss, Zbigniew Bródka, Rafał Wilk, Michał Kwiatkowski, Maja Włoszczowska, Rafał Maślak, Joanna Jabłczyńska, Beata Sadowska, Przemysław Cypryański, Anna Lewandowska, Anna Dec i Monika Kuszyńska. Ambasadorów można było spotkać osobiście podczas wizyt strefy PMK na polskim wybrzeżu, gdzie znani i lubiani osobiście zachęcali do udziału w akcji i motywowali uczestników do jeszcze lepszych wyników.

„Pomoc Mierzona Kilometrami to wyjątkowa akcja, która pozwala dzielić się nie tylko dobrą energią, ale i realnie uczestniczyć w pomaganiu dzieciom. Dlatego bardzo się cieszę, że sama mogę dołożyć swoją cegiełkę do wspólnej puli kilometrów i motywować innych do założenia rolek na nogi, zadbania o własną formę i zdrowie, a przede wszystkim – pomagania dzieciakom!” – podkreśla Ola Goss, zdobywczyni Pucharu Świata w jeździe na wrotkach.

„W tym roku zadebiutowałem w roli ambasadora akcji T-Mobile Pomoc Mierzona Kilometrami. Zawsze staram się żyć zdrowo i niezwykle cieszę się z faktu, że teraz dbając o siebie mogę jednocześnie pomagać dzieciakom. Biegając, jeżdżąc na rowerze czy trenując wrotkarstwo, zbieram kilometry, a każdy z nich się liczy! Jeśli zmobilizujemy się do aktywności, to razem możemy przekazać dla dzieciaków nawet milion złotych.” – mówi Rafał Maślak, Mister Polski 2014 roku oraz jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich modeli.

Pomaganie jest proste

Do akcji Pomoc Mierzona Kilometrami może dołączyć każda osoba, która posiada telefon z GPS. Wystarczy pobrać bezpłatną aplikację Endomondo Sports Tracker, dołączyć do rywalizacji Pomoc Mierzona Kilometrami i rejestrować wyniki za każdym razem podczas wykonywania aktywności podlegających pod akcję – wędrowanie, chodzenie, fitness walking, bieganie, jazdę na rowerze, kolarstwo, kolarstwo górskie, jazda na rolkach lub na wózku! Na koniec akcji – podczas wielkiego finału – wszystkie przebyte kilometry T-Mobile Polska zamieni na wsparcie finansowe dla podopiecznych Fundacji TVN Nie jesteś sam.

Trzecia edycja akcji Pomoc Mierzona Kilometrami potrwa do 27 września 2015 roku. Kolejne etapy Pomocy Mierzonej Kilometrami można śledzić na stronie internetowej akcjiwww.kilometrami.pl oraz www.facebook.com/PomocMierzonaKilometrami, a także na antenie TVN w programach Dzień Dobry TVN  i Dzień Dobry Wakacje.

Organizatorem akcji Pomoc Mierzona Kilometrami jest T-Mobile Polska, a zbieranie kilometrów wspierają również: Endomondo, Telewizja TVN, Radio RMF, Grupa Onet oraz firma Sony, producent smartfona Xperia Z3.

źródło: T-MOBILE