Grupa PZU z drugim bankiem

Jednogłośnie rada nadzorcza i zarząd PZU wsparły Alior Bank w transakcji zakupu Banku BPH. „Deklaracja wsparcia”, podpisana przez PZU, jest potwierdzeniem wiary w ekonomiczny sukces transakcji i stanowi krok w kierunku konsolidacji polskiego sektora bankowego.

– Dziękuję członkom zarządu i rady nadzorczej PZU SA, którzy kierując się interesem spółki, w sposób jednomyślny wsparli Alior Bank. Uważam, że ta inwestycja będzie miała pozytywny wpływ na całą Grupę PZU i jej klientów – mówi Michał Krupiński, prezes PZU SA, i dodaje:Akwizycje obok rozwoju organicznego i otwarcia na innowacje dają szansę na uczynienie z naszej firmy ważnego i silnego podmiotu na arenie międzynarodowej. Staniemy się dominującym właścicielem dziewiątego, a za dwa-trzy lata, mam nadzieję, co najmniej piątego co do wielkości banku notowanego na GPW, będącego liderem innowacji i wehikułem do realizacji kolejnych fuzji w przyszłości.

– Podpisanie umowy dotyczącej zakupu podstawowej działalności Banku BPH potwierdza wcześniej ogłoszony zamiar dotyczący aktywnego udziału Alior Banku w konsolidacji sektora bankowego. Dzięki transakcji nabędziemy atrakcyjną i komplementarną do naszej działalności część Banku BPH. Połączenie obu podmiotów pozwoli na uzyskanie znaczących synergii oraz na dalszy wzrost efektywności – powiedział Wojciech Sobieraj, prezes Alior Banku.

Transakcja zakupu przez Alior Bank wydzielonej części Banku BPH nie obejmuje portfela kredytów hipotecznych denominowanych w CHF, innych walutach obcych i polskich złotych oraz BPH TFI.

Po połączeniu wydzielonej części Banku BPH i Alior Banku łączne aktywa osiągną poziom 60 mld złotych, co uplasuje Alior Bank na 9. miejscu. Doświadczenie managerów obu banków będzie stanowiło solidną podstawę do rozwoju innowacyjnej oferty produktów i usług oraz dalszego wzrostu efektywności.

– Uważam, że pojawienie się drugiego podmiotu kontrolowanego przez kapitał krajowy (oprócz lidera, czyli PKO BP), wzmacnia polski sektor bankowy – podkreśla Michał Krupiński. – Możliwość podejmowania decyzji na miejscu powoduje, iż instytucje finansowe lepiej i szybciej wychodzą naprzeciw swoim klientom. W Polsce to właśnie banki takie jak Alior czy PKO BP są najbardziej innowacyjne.

Zakup BPH przez Aliora nie wpłynie na politykę dywidendową PZU SA. W przyszłości transakcja ta zapewni spółce wyższe skonsolidowane wyniki.

źródło: PZU