Piotr Matysiak nowym szefem sprzedaży detalicznej ERGO Hestii

Piotr Matysiak przejął obowiązki Członka Zarządu ds. Ubezpieczeń Indywidualnych w Grupie ERGO Hestia. W związku z tym podlega mu sieć przedstawicielstw detalicznych sopockiego ubezpieczyciela. Piotr Matysiak jest odpowiedzialny zarówno za produkty majątkowe, jak i na życie. Zmiany zostały ostatecznie zaakceptowane podczas wczorajszego posiedzenia Zarządu Grupy ERGO Hestia.

– Piotr Matysiak przez lata funkcjonowania w świecie ubezpieczeń wielokrotnie udowadniał swoją wiedzę merytoryczną i praktyczne umiejętności, jako wysokiej klasy menadżer – podkreśla Artur Borowiński, Prezes Grupy ERGO Hestia. – Ma doświadczenie zarówno w obszarze produktowym, jak i sprzedażowym. Sprawdzi się ono tym bardziej, że sprzedaż nadal będzie opierała się na zaufaniu do agentów ubezpieczeniowych, z którego ERGO Hestia jest znana na całym rynku – dodaje.

Piotr Matysiak zapowiada, że jego celem jest rozwijanie dotychczas sprawdzonych rozwiązań.

– ERGO Hestia jest znana jako nowoczesna firma, z zaawansowanymi rozwiązaniami pricingowymi, ale też umiejętnością dostosowania oferty do indywidualnych potrzeb klientów. Istotnym kierunkiem pozostają również programy rozwojowe dla naszych agentów – tak, by pozostawali najlepszymi ekspertami na zmieniającym się rynku ubezpieczeniowym. Pozostaniemy zaufanym partnerem również w tych mniej przewidywalnych czasach – zaznacza Piotr Matysiak.

Wśród aktualnie prowadzonych programów dla agentów można wymienić Program Certyfikacji Sieci Agencyjnej, który pozwala agentom rozwijać swoje kompetencje i uzyskiwać większe uprawnienia sprzedażowe, Bliżej Hestii, w ramach którego agenci poznają ubezpieczenia od innej strony podczas kilkudniowej wizyty w Sopocie, a także program ARGO, który ułatwia start młodym agentom.

Piotr Matysiak jest związany z ERGO Hestią od 2013 roku. Poprzednio pełnił funkcję Dyrektora Zarządzającego Departamentu Ubezpieczeń Detalicznych. Posiada 17-letnie doświadczenie zawodowe na rynku ubezpieczeniowym, z którego pierwsze 8 to praca w obszarze aktuarialnym. Po przyjściu do ERGO Hestii kierował zespołem analitycznym odpowiedzialnym za analizę procesu likwidacji szkód. Następnie pracował w Biurze Ubezpieczeń Indywidualnych oraz w Departamencie Ubezpieczeń Detalicznych.

Piotr Matysiak nadzorował proces wdrażania w ERGO Hestii zaawansowanego pricingu. Był także odpowiedzialnym za obszar pricingu Mentorem podczas dwóch edycji międzynarodowego programu ERGO Explorers.

Jest absolwentem ERGO Leadership Programme. Został odznaczony Medalem PIU “Zasłużony dla Ubezpieczeń”.

ŹRÓDŁOERGO Hestia