UNIQA odświeżyła ubezpieczenie mieszkania

• UNIQA rozszerzyła ofertę ubezpieczenia mieszkaniowego Twoje Miejsce
  • Klienci mogą rozbudować ubezpieczenie m.in. o zieloną energię, ruchomości poza domem czy ubezpieczenie pupila

Trendy w ubezpieczeniach stale się zmieniają. Dotyczy to także ubezpieczeń nieruchomości. Wiążę się to choćby z nabywaniem nowych dóbr przez Polaków i chęcią zabezpieczenia ich przed ewentualnymi zagrożeniami. UNIQA, odpowiadając na te potrzeby, odświeżyła ofertę produktową, dodając nowe ryzyka.

Zielona energia
Jednym z tych ryzyk jest tzw. zielona energia. Obecnie w UNIQA klient może rozszerzyć zakres ubezpieczenia nieruchomości o ubezpieczenie instalacji fotowoltaicznych, pomp ciepła lub kolektorów słonecznych. Rozwój tzw. odnawialnych źródeł energii czyli wspomnianych instalacji fotowoltaicznych, pomp ciepła i kolektorów słonecznych jest dziś jednym z najbardziej widocznych eko-trendów przyszłości.

– Tego typu instalacje to całkiem spory wydatek. Dla przykładu pompa ciepła dla średniej wielkości domku jednorodzinnego to koszt między 35 a 50 tys. zł. Z kolei cena paneli fotowoltaicznych o średniej mocy około 9 kilowatogodzin waha się od 35 do ponad 40 tys. zł. Klienci często zaciągają kredyty, aby je zakupić i zamontować, a banki wymagają od nich odpowiedniej polisy na zabezpieczenie takiej inwestycji. Dodatkowo, tego typu instalacje są narażone na dodatkowe ryzyka, takie jak pożar czy przepięcia powstałe w wyniku wyładowań atmosferycznych oraz uszkodzenia w wyniku zdarzeń losowych, jak np. powalone drzewo – mówi Jacek Rink, menedżer Zespołu Rozwoju Produktów i Badań Rynku, Departament Rozwoju Produktów i Procesów, UNIQA.

Szacuje się, że w tej chwili już co siódmy dom jednorodzinny w Polsce ma własną instalację fotowoltaiczną. Z danych Polskiego Towarzystwa Przesyłu i Rozdziału Energii wynika, że liczba wszystkich mikroinstalacji przyłączonych do sieci operatorów systemów dystrybucyjnych przekroczyła już milion na koniec marca tego roku. Ich łączna moc to 7,3 GW, z czego zdecydowana większość to instalacje fotowoltaiczne. Jak podaje portal wysokienapiecie.pl, rozwój rynku pomp ciepła może być kolejnym motorem branży fotowoltaicznej. W ubiegłym roku sprzedano w Polsce prawie 93 tys. pomp ciepła, co oznacza wzrost rynku o dwie trzecie. Zdaniem ekspertów, mimo ostatnich zmian w przepisach, rynek ten nadal ma duży potencjał wzrostu.

W UNIQA ubezpieczenie instalacji fotowoltaicznych, pomp ciepła lub kolektorów słonecznych jest objęte takim samym zakresem jak ubezpieczony dom – np. od wszystkich ryzyk – niezależnie, czy instalacja jest zamontowana na ubezpieczonym budynku, czy też znajduje się na ubezpieczonej posesji. Ubezpieczenie zielonej energii może zostać zawarte także na etapie budowy domu oraz dla domu letniskowego. Suma ubezpieczenia może zaś wynieść do 300 tys. zł.

Ruchomości poza domem
Inspiracją do stworzenia kolejnej nowej opcji w ubezpieczeniu Twoje Miejsce byli rodzice dzieci, którzy wychodząc z domu zabierają ze sobą kosztowny sprzęt medyczny, taki jak pompy insulinowe czy aparaty słuchowe.

– To nasi obecni klienci pokazują nam czego oczekują i my na ich potrzebę staramy się odpowiadać. Od teraz w ramach opcji Ruchomości poza domem chronimy sprzęt od uszkodzeń w wyniku zdarzeń losowych oraz kradzieży z włamaniem lub rabunku. Oprócz sprzętu medycznego, dotyczy to też m.in. instrumentów muzycznych, sprzętu komputerowego, telekomunikacyjnego, fotograficznego, wózków inwalidzkich i sprzętu sportowego – wymienia Jacek Rink.

Dodatkowo UNIQA ubezpiecza zwierzęta domowe, których potrzeba objęcia ochroną pojawiła się jeszcze przed pandemią.

– W trakcie trwania pandemii ta potrzeba jeszcze wzrosła. Polacy częściej przygarniali zwierzaki do domu. Wiemy ze statystyk, że adopcje ze schronisk wzrosły o co najmniej 50 proc. i podobnie, jeśli chodzi o zakup zwierząt z hodowli – dodaje ekspert UNIQA.

W ubezpieczeniu Twoje Miejsce UNIQA wprowadziła opcję Pupile, dzięki której klienci mogą ubezpieczyć kota lub psa na wypadek nieszczęśliwego wypadku. Ubezpieczony może liczyć na pokrycie kosztów leczenia lub uśpienia i pochówku, jeśli zajdzie taka potrzeba, a także pokrycie kosztów poszukiwania na wypadek zaginięcia. UNIQA pokryje także koszty nabycia nowego zwierzęcia do wysokości sumy ubezpieczenia, czyli nawet do 8 tys. zł, jeśli zwierzę zmarło w wyniku nieszczęśliwego wypadku lub zostało skradzione ubezpieczonemu.

Assistance domowy
W ciągu ostatnich dwóch lat UNIQA obserwuje wzrost zainteresowania klientów ubezpieczeniem assistance domowym, do czego w znacznym stopniu przyczynili się agenci, którzy edukowali klientów w tym kierunku. To powoduje, że zainteresowanie rozszerzeniem ochrony o assistance domowy rośnie właściwie z miesiąca na miesiąc.

– Obserwujemy, że wśród klientów najbardziej popularne są wizyty elektryka, hydraulika czy specjalisty od AGD/RTV. Idąc o krok dalej, pokrywamy nie tylko koszty dojazdu specjalisty oraz jego robocizny, ale także zakup części zamiennych – mówi Jacek Rink.

Ważną rolę w ubezpieczeniu Twoje Miejsce UNIQA odgrywa szeroka dostępność specjalistów, którzy przy naprawie sprzętu, udzielą również gwarancji na usługę.

Dodatkowe rozszerzenia
UNIQA daje ponadto możliwość rozszerzenia ochrony o ubezpieczenie NNW na terenie całego świata, gdzie sumy ubezpieczenia wynoszą 20 tys. zł, 50 tys. zł lub 100 tys. zł. W ramach ubezpieczenia NNW, poza świadczeniami na wypadek uszkodzenia ciała lub śmierci w wyniku nieszczęśliwego wypadku, ubezpieczyciel pokryje również koszty przekwalifikowania zawodowego. Rozszerza ochronę także o ubezpieczenie nagrobka, mieszkań będących przedmiotem najmu krótkoterminowego czy mebli ogrodowych. Dodatkowo klient może samodzielnie ubezpieczyć domek letniskowy, także na rodzinnych ogródkach działkowych. Bez konieczności jednoczesnego ubezpieczenia domu lub mieszkania w UNIQA.

ŹRÓDŁOUNIQA Polska