Bank Millennium wyróżniony tytułem Europejskiego Lidera Klimatycznego 2023

Działania Banku Millennium na rzecz zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska zostały docenione przez Financial Times i Statistę. Bank Millennium jest jedyną spółką z Polski wyróżnioną w zestawieniu Europe’s Climate Leaders 2023.

Europe’s Climate Leaders to zestawienie 500 firm z 33 krajów europejskich. Obejmuje firmy, które w latach 2016-2021 osiągnęły m.in. największą redukcję emisji gazów cieplarnianych w stosunku do przychodów oraz podejmują aktywności w zakresie przejrzystości raportowania działań związanych z redukcją emisji.

– Wyróżnienie Banku Millennium w zestawieniu Europe’s Climate Leaders 2023 pokazuje, że konsekwentna realizacja polityki zrównoważonego rozwoju i prowadzone od lat inicjatywy związane z redukcją emisji gazów cieplarnianych są potrzebne i zauważane. W naszym banku w 2022 roku obniżyliśmy emisję własną gazów cieplarnianych w stosunku do roku 2020 o ponad 50%. Konsekwentnie poszerzamy też zakres udostępnianych danych – w ubiegłym roku zaraportowaliśmy kolejne 3 kategorie w trzecim zakresie emisji. A to tylko niektóre z naszych działań. Cieszymy się, że Financial Times i Statista doceniły nasze wysiłki w tym obszarze, tym bardziej, że jesteśmy jedyną spółką z Polski w zestawieniu – mówi Magdalena Trzynadlowska, dyrektorka Biura Zrównoważonego Rozwoju w Banku Millennium.

Spółka Millennium bcp, główny akcjonariusz Banku Millennium, jest obecna w zestawieniu Europe’s Climate Leaders od pierwszego wydania.

Firmy wyróżnione w zestawieniu Europe’s Climate Leaders 2023, musiały spełniać m.in. następujące kryteria:

• niezależne raportowanie danych dotyczących emisji,
  • publikacja danych dotyczących emisji własnych, czyli dla zakresu 1 i 2, w latach 2016 – 2021,
  • siedziba firmy w jednym z 33 krajów europejskich,
  • przychody w 2021 w wysokości co najmniej 40 mln euro.

Ponadto tegoroczna metodologia badania nie opierała się wyłącznie, jak w ubiegłych latach, na ocenie redukcji emisji własnych, ale została poszerzona o dodatkowe kryteria m.in. przejrzystość w raportowaniu emisji w zakresie 3. Bank Millennium konsekwentnie poszerza zakres raportowanych danych – w roku 2022 zaraportował kolejne 3 kategorie w zakresie 3.

Pełne zestawienie Europe’s Climate Leaders 2023 jest dostępne na stronie Financial Times: www.ft.com/climate-leaders-europe-2023.

ŹRÓDŁOBank Millennium