Bank Pekao S.A. udostępnił kredyty zabezpieczone gwarancjami Investmax w ramach programu InvestEU

Bank Pekao S.A. wdrożył nowe gwarancje Banku Gospodarstwa Krajowego (BGK) dostępne w ramach programu InvestEU. Dzięki współpracy BGK z Europejskim Funduszem Inwestycyjnym (EFI), przedsiębiorcy z sektora mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) będą mogli skorzystać z dodatkowego wsparcia finansowego.

Nowe gwarancje BGK z regwarancją EFI pozwolą na przejęcie ryzyka braku spłaty części zaciągniętego kredytu przez Europejski Fundusz Inwestycyjny. Oferta ta jest dostępna dla wszystkich firm MŚP, niezależnie od branży, w której działają. Dla mikroprzedsiębiorstw gwarancja nie wiąże się z żadnymi opłatami, a w przypadku pozostałych przedsiębiorstw opłata za gwarancję wyniesie 0,3 proc. od kwoty gwarancji.

Dzięki nowym gwarancjom BGK, Bank Pekao pragnie wspierać rozwój mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, ułatwiając im dostęp do niezbędnych środków finansowych na rozwój i inwestycje. Oferta wypracowana przez BGK we współpracy z EFI, ma na celu umożliwienie dostępu do finansowania przedsiębiorstwom, które nie dysponują wymaganym przez banki zabezpieczeniem spłaty kredytu. Warunkiem koniecznym do skorzystania z gwarancji jest posiadanie przez przedsiębiorcę zdolności kredytowej określanej przez bank.

Investmax to gwarancja spłaty kredytu dla przedsiębiorców, zabezpieczająca do 80 proc. wartości kredytu inwestycyjnego lub obrotowego. Jej maksymalna kwota wynosi 172 tys. złotych w przypadku finansowania dedykowanego mikroprzedsiębiorcom oraz 6,9 mln złotych dla pozostałych przedsiębiorstw, natomiast okres jej trwania jest nie dłuższy niż 123 miesiące. Gwarancja obejmuje niespłaconą kwotę kapitału kredytu bez odsetek i kosztów związanych z udzielonym finansowaniem oraz obejmuje czas nie dłuższy niż okres kredytu wydłużony maksymalnie o trzy miesiące.

Naszym celem jest wspieranie przedsiębiorców w realizacji ich ambitnych planów i projektów.  Nowe gwarancje BGK umożliwiają łatwiejszy dostęp do finansowania, co jest kluczowe dla rozwoju i konkurencyjności polskich firm na rynku. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego programu – mówi Magdalena Zmitrowicz, wiceprezes zarządu Banku Pekao S.A.

Wprowadzenie nowych gwarancji BGK z regwarancją EFI to kolejny krok w naszym zaangażowaniu w rozwój mikro, małych i średnich przedsiębiorstw. Dzięki temu innowacyjnemu rozwiązaniu, przedsiębiorcy zyskają dostęp do niezbędnych środków finansowych, nawet jeśli nie dysponują wymaganym przez banki zabezpieczeniem spłaty kredytu – podkreśla Dominika Byrska, dyrektor Departamentu Produktów i Procesów Kredytowych w Banku Pekao S.A.

Oferta jest dostępna do 31 grudnia 2027 roku lub do wyczerpania środków przeznaczonych na gwarancje.

Więcej informacji na stronie: https://www.pekao.com.pl/male-i-srednie-firmy/Oferta-unijna/gwarancja-investmax.html

ŹRÓDŁOBank Pekao