Bank Pekao zorganizował wartą 500 mln zł emisję długu Toyota Leasing Polska

Bank Pekao S.A. we współpracy z konsorcjum banków uplasował na rynku inwestorów instytucjonalnych emisję 3-letnich obligacji o wartości nominalnej 500 mln zł dla Toyota Leasing Polska Sp. z o.o. To największa jednorazowa emisja papierów dłużnych przeprowadzona na polskim rynku przez spółkę z grupy Toyoty.

Transakcja cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony inwestorów instytucjonalnych,
o czym świadczy wysoka nadsubskrypcja emisji pokrywająca planowaną kwotę transakcji już w pierwszym dniu budowy księgi popytu oraz korzystne ostatecznie ustalone warunki cenowe.

– Warto podkreślić, że współpracujemy z finansowymi spółkami Toyoty w Polsce w obszarze emisji papierów dłużnych od niemal 20 lat, czyli od początku funkcjonowania lokalnego programu emisji. Konsekwentnie budowana długoletnia relacja z klientem owocuje zaufaniem i optymalną współpracą ze wszystkimi stronami transakcji – mówi  Piotr Wochniak, dyrektor Departamentu Rynków Finansowych Banku Pekao.

Toyota Leasing to kontrolowana przez Toyota Bank spółka leasingowa, która zajmuje się głównie finansowaniem aut marki toyota oraz lexus. Na lokalny rynek długu wróciła po blisko 3-letniej przerwie. Ostatnie emisje obligacji Toyota Leasing Polska miały miejsce w 2021 roku.

ŹRÓDŁOBank Pekao S.A.