DM PKO Banku Polskiego liderem na rynku maklerskim

W 2015 roku Dom Maklerski PKO Banku Polskiego należał do najbardziej aktywnych na rynku akcji oraz obligacji. Był liderem pod względem liczby i wartości transakcji zrealizowanych na rynku kapitałowym. Posiada największą w Polsce sieć dystrybucji usług maklerskich oraz jeden z najlepszych zespołów analitycznych i instytucjonalnych.

Dom Maklerski PKO Banku Polskiego od lat systematycznie buduje wiodącą pozycję wśród domów maklerskich. W ciągu ostatnich 5 lat umocnił udziały we wszystkich segmentach działalności maklerskiej. W szczególności wzrosła aktywność w obrocie akcjami na GPW – z odległej pozycji trafił do grona liderów. Mamy solidne postawy do tego, by skutecznie walczyć o rynek w kolejnych latach – podkreśla Filip Paszke, Dyrektor Domu Maklerskiego PKO Banku Polskiego

Wysoki udział w obrotach

W minionym roku udział Domu Maklerskiego PKO Banku Polskiego w sesyjnych obrotach na rynku obligacji przekroczył 50 proc., co umocniło pozycję niekwestionowanego lidera. Od dłuższego czasu Dom Maklerski Banku plasuje się w czołówce najbardziej aktywnych brokerów na rynku akcji. W 2015 roku jego udział w obrotach (biorąc pod uwagę transakcje sesyjne, pakietowe oraz inne) wynosił 9,1 proc., co przełożyło się na drugą pozycję w zestawieniu.

Najwyższa aktywność na rynku transakcji kapitałowych

DM PKO Banku Polskiego od lat jest jednym z najaktywniejszych brokerów na rynku IPO. W ostatnich 5 latach z sukcesem przeprowadził prawie 20 transakcji na łączną wartość ok. 25 mld zł, co stanowiło 69 proc wartości wszystkich transakcji przeprowadzonych w tym czasie.

W 2015 roku DM PKO pracował przy transakcjach IPO o łącznej wartości 511 mln zł trzech spółek tj. Wirtualna Polska Holding – w roli Współprowadzącego Księgę Popytu, Atal – w roli Współoferującego i Współprowadzącego Księgę Popytu, PEKABEX – w roli Oferującego, Globalnego Koordynatora i Prowadzącego Księgę Popytu. Pracuje także nad kilkoma transakcjami spółek, które planują debiut w tym roku.

DM PKO Banku Polskiego był również aktywny na rynku wtórnych ofert publicznych (SPO). Z sukcesem uczestniczył w trzech transakcjach SPO spółek: Rafako gdzie pełnił rolę Oferującego i Współzarządzającego Księgą Popytu, GTC pełniąc w transakcji rolę Współoferującego i Współprowadzącego Księgę Popytu oraz Pfleiderer Grajewo pełniąc rolę Oferującego i Współprowadzącego Księgę Popytu. Łączna wartość zrealizowanych transakcji SPO wyniosła ponad 1.250 mln zł.

Rok 2015 był także aktywny w obszarze Corporate Finance. Do sukcesów można zaliczyć finalizację nabycia 80 proc. udziałów spółki Advanced World Transport B.V. przez PKP Cargo o wartości ponad 103 mln euro, w której Dom Maklerski PKO Banku Polskiego pełnił rolę doradcy finansowego.

W ubiegłym roku, jako członek konsorcjum dystrybucyjnego, DM PKO brał udział w transakcjach publicznych emisji obligacji spółek Ghelamco Invest oraz KRUK. Łączna wartość sprzedanych obligacji wyniosła 160 mln zł.

Dodatkowo brał udział w transakcjach ABB (przyspieszonej budowy księgi popytu) Banku Millennium oraz Polenergii – w roli Współprowadzącego Księgę Popytu, na łączną kwotę 1.432 mln zł.

Silny zespół analityków

Analitycy DM PKO Banku Polskiego należą do najlepszych na rynku, czego potwierdzeniem są wysokie noty w branżowych rankingach Forbesa i Parkietu. W najnowszym zestawieniu Parkietu analityk DM PKO Piotr Łopaciuk pozostał niepokonany w kategorii przemysł. Cały zespół uplasował się na piątym miejscu. Zespół sporządza analizy i rekomendacje prawie 70 spółek notowanych na GPW i innych giełdach CEE.

Pogłębianie relacji z klientami

W ramach współpracy z inwestorami DM PKO Banku Polskiego organizuje Polish Capital Market, spotkanie polskich spółek publicznych z inwestorami zagranicznymi w Londynie. Podczas ostatniej konferencji, w marcu ubiegłego roku 30 polskich spółek publicznych spotkało się z ponad 60 instytucjonalnymi inwestorami zagranicznymi.

Mając na uwadze to jak ważna jest edukacja inwestorów zarówno tych początkujących jak i tych bardziej zaawansowanych, eksperci DM PKO prowadzą w całej Polsce bezpłatne szkolenia i warsztaty. Uczestnicy spotkań poznają tajniki inwestowania, analizy rynków finansowych mogą też liczyć na cenne uwagi praktyczne. W cyklu spotkań „Na Giełdę w 3 krokach”, który realizowany był w 14 miastach w Polsce, we współpracy z GPW, udział wzięło ponad 1600 osób. Eksperci Domu Maklerskiego poprowadzili także 18 warsztatów z zakresu rynku walutowego Forex. Prócz tego DM PKO organizuje webinaria, jest partnerem w największych konferencjach rynku kapitałowego w Polsce tj.: Wall Steet oraz Profesjonalny Inwestor.

Rozwój oferty

Dom Maklerski PKO Banku Polskiego systematycznie rozszerza ofertę w oparciu o najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne. Połączenie rachunku inwestycyjnego z rachunkiem osobistym umożliwia klientom dostęp do elektronicznych usług maklerskich oferowanych przez DM PKO z poziomu iPKO oraz Inteligo. Usługa pozwala na dostęp do profesjonalnego serwisu transakcyjnego, narzędzi usprawniających inwestowanie zarówno dla początkujących inwestorów, jak i dla osób aktywnie inwestujących na giełdzie. W ubiegłym roku zaproponował nową jakość inwestowania na rynkach zagranicznych, przybliżając polskim inwestorom globalne rynki. Klienci inwestują w papiery wartościowe w złotych i w walucie na 18 największych światowych giełdach papierów wartościowych. Coraz chętniej korzystają także z platformy forexowej PKO FX – dającej dostęp do międzynarodowego rynku walutowego.

Sieć sprzedaży DM PKO Banku Polskiego składa się z ponad 1100 Punktów Usług Maklerskich zlokalizowanych w oddziałach PKO Banku Polskiego oraz ponad 30 Punktów Obsługi Klienta Domu Maklerskiego. DM PKO prowadzi ponad 350 tys. rachunków papierów wartościowych (inwestycyjnych i rejestrowych).

źródło: PKO Bank Polski