Dzieci w świecie finansów

Młodzi ludzie najchętniej płacą BLIK-iem i aktywnie korzystają z aplikacji bankowej w smartfonach. Rozpoczęcie roku szkolnego to doskonała okazja, aby otworzyć dziecku konto i nauczyć je gospodarowania swoimi pieniędzmi.

Już od najmłodszych lat warto wprowadzać dziecko w świat finansów. Dane Banku Millennium pokazują, że juniorzy chętnie korzystają z rachunku bankowego oraz są aktywnymi użytkownikami aplikacji mobilnej. Dzieci najchętniej płacą za pomocą kodów BLIK. W okresie od marca do lipca 2024 roku przeciętna kwota transakcji w wypadku pociech do 12 roku życia wynosiła 75 złotych BLIK-iem i 15 złotych kartą. Starsi (13-17 lat) wydają analogicznie po 29 złotych BLIK-iem i 20 złotych kartą. Juniorzy (7-12 lat) bardzo chętnie korzystają również z aplikacji mobilnej. Większość z nich (78%) loguje się do niej średnio 12 razy w miesiącu. Młodzi od 13-17 roku życia (93%) aplikację bankową uruchamiają średnio 22 razy w miesiącu. Co dziesiąte dziecko do 12 roku życia poprosiło również rodziców o kieszonkowe za pośrednictwem aplikacji.

– Cieszy nas, że młodzi ludzie chętnie korzystają z możliwości, jakie dla nich stworzyliśmy i aktywnie rozwijamy. Konto 360° Junior Banku Millennium jest idealnym rozwiązaniem dla rodziców, którzy chcą uczyć swoje dzieci podstaw zarządzania finansami. Pociechy doceniają możliwość samodzielnego oszczędzania i korzystania z nowoczesnej i dopasowanej do wieku oraz potrzeb aplikacji mobilnej. Młodzi użytkownicy mogą uczyć się odpowiedzialnego podejścia do pieniędzy. Wolny od opłat za prowadzenie rachunek pozwala budować przyszłą niezależność finansową juniorów – mówi Magdalena Jaskóła, kierująca Wydziałem Rachunków Bieżących w Banku Millennium.

Bank Millennium doskonali swoją ofertę dla najmłodszych już od ponad dekady. Konto Millennium 360 Junior rodzice mogą otworzyć dziecku tuż po narodzinach. Najmłodsze pociechy (do 6 lat) nie mają dostępu do aplikacji mobilnej i bankowości internetowej czy karty. Mogą one jednak już od najmłodszych lat uczyć się gospodarować własnym budżetem. Nawet drobne środki da się gromadzić na swoim rachunku i oszczędzać z atrakcyjnym oprocentowaniem na Koncie Oszczędnościowym Profit.

Konto 360° Junior rośnie razem z dzieckiem. Funkcje i możliwości rachunku dopasowane są do wieku. Młody klient zyskuje dostęp do kolejnych usług wraz ze swoim rozwojem. Przykładowo od 7 roku życia na wniosek rodzica dziecko może otrzymać dostęp do aplikacji mobilnej i kartę debetową do konta ze specjalnie zaprojektowaną grafiką i limitem płatności, którym zarządza rodzic. Od 13 roku życia junior otrzymuje dostęp do bankowości internetowej Millenet, zaś aplikacja mobilna zyskuje „dorosły” design. Jej użytkownik będzie mógł skorzystać też z nowych funkcji, takich jak doładowanie telefonu, zakup biletów komunikacji miejskiej i do kina oraz komunikacji edukacyjnej na temat cyberbezpieczeństwa. Rodzic ma pełną kontrolę wydatków dziecka. Jeśli posiada dostęp do bankowości elektronicznej, może na bieżąco podglądać wydatki dziecka, a także szybko zasilić konto pociechy kieszonkowym. W aktualnej ofercie otwierając ten rachunek i spełniając warunki promocji „Wprowadź dziecko w świat finansów z Kontem 360° Junior”  klient może otrzymać nagrodę w postaci eKarty goodie o wartości od 150 zł do 200 zł.[1]

Więcej informacji: www.bankmillennium.pl/klienci-indywidualni/konta-osobiste/konto-360-junior

[1] Nota prawna: Promocja Konta 360° Junior „Wprowadź dziecko w świat finansów z Kontem 360° Junior” trwa od 27.06.2024 do 30.10.2024 r., o ile wcześniej nie zostanie wyczerpany limit 30 000 nowych kont objętych promocją. W promocji można otrzymać eKarty goodie o wartości 200 zł. Warunkiem otrzymania 150 zł na eKarcie goodie jest otwarcie Konta 360° Junior dla własnego małoletniego dziecka za pośrednictwem systemu bankowości elektronicznej Millenet lub aplikacji mobilnej do 30.10.2024 r. oraz spełnienie maksymalnie do 30.11.2024 r. następujących warunków: w przypadku Konta 360° Junior otwartego dla dziecka poniżej 7 roku życia zasilenie nowo otwartego Konta 360° Junior kwotą co najmniej 200 zł, a w przypadku Konta 360° Junior otwartego dla dziecka, które ukończyło 7 rok życia łącznie – zasilenie nowo otwartego Konta 360° Junior kwotą co najmniej 200 zł, dokonanie przez dziecko min. 3 transakcji kartą debetową do konta, za pomocą usługi BLIK lub za pomocą płatności telefonem, które zostaną zaksięgowane na koncie otwartym w promocji, zalogowanie do aplikacji mobilnej na telefonie dziecka. Wartość eKarty goodie wzrośnie do 200 zł, jeśli do 30.11.2024 r. dodatkowo złożysz w Millenecie albo aplikacji mobilnej wniosek o przyznanie świadczenia Dobry Start 300+. eKarta goodie zostanie wysłana do 31.12.2024 r. wiadomością wraz z kodem SMS do aktywacji eKarty podarunkowej goodie, oferowanej przez Millennium goodie sp. z o.o. Dodatkowo pierwszych 900 uczestników, którzy otworzą konto dziecku w promocji otrzyma eKartę Prezentową Empik o wartości 80 zł – pula nagród została wyczerpana. eKarta Prezentowa Empik zostanie wysłana najpóźniej do końca miesiąca następującego po miesiącu, w którym zostało otwarte Konto 360° Junior w promocji. W przypadku kont otwartych w czerwcu 2024 r. eKartę Prezentową przekażemy maksymalnie do końca sierpnia 2024 r. O wyczerpaniu limitu eKart Prezentowych Empik poinformujemy na naszej stronie: https://www.bankmillennium.pl/klienci-indywidualni/konta-osobiste/konto-360-junior. Szczegółowe warunki uczestnictwa znajdują się w Regulaminie promocji „Wprowadź dziecko w świat finansów z Kontem 360° Junior” dostępnym w placówkach Banku i na stronie www.bankmillennium.pl. Sposób wykorzystania eKarty określony jest szczegółowo w „Regulaminie Kart podarunkowych dla Klientów goodie” oraz w „Regulaminie wydawania i użytkowania kart podarunkowych goodie – bankowość przedsiębiorstw w Banku Millennium S.A.” dostępnych na stronie goodie.pl w sekcji Regulaminy. Szczegółowe zasady użycia eKarty Prezentowej Empik znajdziesz w „Regulaminie Karty Prezentowej Empik i eKarty Prezentowej” na stronie dostawcy (https://www.empik.com/regulamin/karty-prezentowe).

Zwolnienie z opłat za obsługę karty debetowej wydanej do Konta 360° Junior dla klientów powyżej 13 roku życia oraz wypłaty gotówki z bankomatów obowiązuje w przypadku min. 1 płatności kartą do Konta lub BLIKIEM w poprzednim miesiącu. Opłata za wydanie karty debetowej do Konta 360° Junior dla klientów pomiędzy 7 a 13 roku życia wynosi 15 zł.

Bezpłatne są przelewy krajowe w złotych (polecenie przelewu do innego banku krajowego) przez Millenet i Aplikację mobilną. Wypłata gotówki z bankomatu w walucie obcej przeliczana jest na PLN, co wiąże się z dodatkową marżą określoną w cenniku usług dot. kart debetowych. Za wypłaty gotówki z bankomatów za granicą ich operatorzy mogą pobierać opłaty niezależne od Banku i niebędące przychodem Banku.

Szczegóły oferty Konta 360°Junior oraz wykaz usług reprezentatywnych zawarte są w Regulaminie ogólnym świadczenia usług bankowych dla osób fizycznych w Banku Millennium S.A. oraz w cennikach usług dot. prowizji i opłat, stóp procentowych, kart debetowych oraz płatności BLIK oraz w Dokumentach dotyczących opłat, dostępnych w placówkach Banku oraz na www.bankmillennium.pl. Wyjaśnienia pojęć dotyczących usług reprezentatywnych powiązanych z rachunkiem płatniczym Konto 360° Junior, znajdują się tutaj https://www.bankmillennium.pl/delegate/managedfiles/2179/latest.

Konto 360° Junior jest rachunkiem płatniczym prowadzonym dla osób w wieku poniżej 18 lat. Przedstawiciel ustawowy oraz posiadacz rachunku po ukończeniu 13 lat mogą dysponować środkami pieniężnymi zgromadzonymi na koncie w ramach miesięcznego limitu wskazanego w Regulaminie ogólnym świadczenia usług bankowych dla osób fizycznych w Banku Millennium SA. Na wniosek przedstawiciela ustawowego Bank umożliwia małoletniemu w wieku 7-13 lat dysponowanie środkami pieniężnymi zgromadzonymi na rachunku bankowym za pomocą karty debetowej lub aplikacji mobilnej w ograniczonym zakresie tylko w celu dokonywania drobnych bieżących spraw życia codziennego (obowiązują obniżone limity transakcji).

ŹRÓDŁOBank Millennium