Euronet wypłaca Funty (GBP) i Korony (NOK i SEK)

W ostatnim, przedwakacyjnym tygodniu czerwca klienci Euronet zyskują możliwość wypłaty trzech kolejnych walut – GBP, NOK i SEK. W pierwszej fazie wdrożenia waluty będą dostępne w kilkunastu urządzeniach, zlokalizowanych przy głównych trasach turystycznych prowadzących w kierunkach wakacyjnych, takich jak lotniska i porty. Klienci będą mogli korzystać z usługi 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu.

euronet

Oferowane nominały to 50 Funtów (GBP), 200 Koron Norweskich (NOK) oraz 500 Koron Szwedzkich (SEK), a także ich wielokrotności. Usługa wypłaty GBP jest dostępna w bankomatach zlokalizowanych na lotniskach w Bydgoszczy, Goleniowie, Jasionce k. Rzeszowa, Balicach, Łodzi, Modlinie, Poznaniu oraz Warszawie. Dodatkowo, Korony Szwedzkie oraz Norweskie zostały udostępnione w Świnoujściu oraz Gdyni. Na wszystkich bankomatach realizujących wypłatę dodatkowych walut umieszczone zostaną, w widocznych miejscach, naklejki informujące o dostępności usługi.

– W lipcu ubiegłego roku we wszystkich naszych urządzeniach zlokalizowanych w takich miejscach jak lotniska, dworce czy porty udostępniliśmy Klientom wypłatę Euro. W  tych miejscach widać duże zapotrzebowanie na gotówkę w obcej walucie na tzw. „ostatnią chwilę”, tuż przed rozpoczęciem podróży, m.in. na drobne wydatki, za które nie zawsze można zapłacić kartą. A dużym atutem i przewagą bankomatów Euronet jest ich całodobowa dostępność – mówi Paweł Trocki, Dyrektor Sprzedaży Produktów Innowacyjnych w Euronet Polska oraz dodaje – To się sprawdza, dlatego zgodnie z zapowiedziami, możemy ogłosić udostępnienie kolejnych walut.

Informacje na temat bieżącego kursu wymiany dostępne są w bankomatach na każdym etapie – zarówno przed jaki i w trakcie zawierania transakcji. Euronet za wypłatę nowych walut, tak samo jak w przypadku Euro nie pobiera opłat. Ewentualną opłatę może naliczyć wydawca karty, bank klienta. Wypłata realizowana jest na licencji Euronet 360 Finance Limited (E360F) z siedzibą w Londynie i dostępna wyłącznie dla kart wydanych w Polsce do rachunków w PLN.

– Bardzo interesowało nas na co konkretnie Polacy wydają kieszonkowe w gotówce za granicą, dlatego postanowiliśmy zapytać czołowych blogerów podróżniczych o ich doświadczenia. Jak się okazuje, każdy z nich ma swoje indywidualne przyzwyczajenia. Jednak w przypadku większości są to wejścia do muzeów, pamiątki oraz  przekąski kupowane na ulicy – mówi Ewa Miziołek, Dyrektor Marketingu i Wsparcia Sprzedaży w Euronet Polska.

Film dostępny jest pod adresem: http://on.fb.me/1TJUnlw oraz na facebook.com/EuronetPolska

źródło: Euronet Polska