Grupa BNP Paribas kupuje fintech Kantox. Zaoferuje firmom nowe możliwości w zakresie automatyzacji zarządzania ryzykiem walutowym

Grupa BNP Paribas podpisała umowę nabycia Kantox – wiodącego fintechu, oferującego narzędzia do automatyzacji zarządzania ryzykiem walutowym. Kantox zyska możliwość szybszego rozwoju dzięki wsparciu Grupy BNP Paribas, a Klienci korporacyjni oraz małe i średnie przedsiębiorstwa współpracujące z bankiem dostaną unikalne narzędzie, ułatwiające rozliczenia walutowe. Transakcja będzie zwieńczeniem partnerstwa strategicznego nawiązanego we wrześniu 2019 r.

– Bardzo się cieszymy z dalszego umacniania naszego partnerstwa z Kantox. Dzięki temu nasi klienci mają możliwość korzystania z unikatowej i innowacyjnej platformy do automatyzacji zarządzania ryzykiem walutowym. Menedżerowie odpowiedzialni za stan firmowych finansów muszą się obecnie mierzyć z burzliwym czasem na rynkach. Zaawansowane technologie mogą pomóc, odciążając ich od ręcznego wykonywania niektórych czynności i pozwalając skoncentrować się na najważniejszych zadaniach – wyjaśnia Olivier Osty, szef zespołu Global Markets BNP Paribas.

Technologia firmy Kantox zapewnia przedsiębiorstwom automatyzację w opracowywaniu strategii hedgingowych. Oprogramowanie skutecznie integruje zadania dotyczące korporacyjnych płatności walutowych, oferując oparte na API rozwiązanie plug-and-play typu one-stop-shop, stanowiące unikatową technologię płatności transgranicznych w sektorze B2B.

Grupa BNP Paribas, dzięki swojemu zintegrowanemu modelowi biznesowemu przyspieszy rozwój firmy i umożliwi jej dotarcie z ofertą do szerokiego grona Klientów na całym świecie. Nabycie Kantox realizowane jest przy wsparciu zespołów Global Markets pionu bankowości korporacyjnej i inwestycyjnej (CIB) oraz centrów biznesowych pionu bankowości komercyjnej, osobistej i usług bankowych Commercial, Personal and Banking Services (CPBS) Grupy BNP Paribas. Oba obszary biznesowe zamierzają stosować technologię Kantox w ramach obsługi dużych Klientów korporacyjnych oraz MŚP.

Transakcja wpisuje się w przyjętą przez BNP Paribas strategię Growth, Technology & Sustainability 2025, która zakłada przyspieszenie wdrażania innowacji technologicznych, optymalizację doświadczeń Klientów oraz zapewnianie im najlepszych w swojej klasie rozwiązań.

– Nabycie Kantox to kolejny dowód na to, że potrafimy budować długoterminową współpracę z fintechami w nowych obszarach. Wspieranie naszych klientów i dostarczanie im najbardziej zaawansowanych rozwiązań technologicznych zawsze było naszym priorytetem i jako takie jest kluczowym filarem naszej strategii GTS 2025 — tłumaczy Yann Gérardin, dyrektor operacyjny i szef obszaru CIB BNP Paribas.

– Planowana transakcja pokazuje, jak nasz wyróżniający się model i strategia zintegrowanej platformy mogą tworzyć dodatkową wartość i zwiększać możliwości biznesowe. Dzięki temu, że BNP Paribas jest czołowym dostawcą usług dla europejskich firm różnej wielkości, Kantox zyska możliwość szybszego rozwoju, co z kolei przełoży się na poprawę doświadczeń naszych klientów — dodał Thierry Laborde, dyrektor operacyjny i szef obszaru CPBS BNP Paribas.

– Wspólnie z BNP Paribas obsługujemy klientów już od 2019 r., kiedy to nawiązaliśmy współpracę technologiczną. W ciągu tych trzech lat współpracy zrozumieliśmy, że razem jesteśmy silniejsi i możemy zaoferować Klientom dodatkową wartość. Łączymy to co najlepsze z obu światów – wiodącą firmę technologiczną specjalizującą się w automatyzacji zarządzania ryzykiem walutowym oraz największy bank w Europie – mówi Philippe Gelis, dyrektor generalny i współzałożyciel Kantox.

O Grupie BNP Paribas

BNP Paribas jest wiodącym bankiem w Unii Europejskiej oraz ważnym uczestnikiem międzynarodowego rynku bankowego. Grupa BNP Paribas jest obecna w 65 krajach, a jej historia sięga 1822 roku. W ciągu kolejnych 200 lat Grupa rozszerzała zakres swojego działania i współkreowała zmiany, które przechodził globalny sektor bankowy. W XX wieku stała się pionierem w obszarze, który dziś nazwalibyśmy sponsoringiem. Od ponad 100 lat angażuje się w rozwój kinematografii w Europie, a od niemal 50 wspiera rozwój tenisa. Jako jedna z pierwszych instytucji finansowych mocno zaangażowała się we wspieranie zielonej transformacji.

ŹRÓDŁOBNP Paribas Bank Polska