ING i „Zwolnieni z Teorii” – bank podsumowuje program „Krok do przodu”

W tym roku w programie wzięło udział aż 16,5 tysiąca uczniów, 884 nauczycieli i 6,2 tysiąca młodych ukończyło 1200 projektów. Wyróżnionych zostało 10 niesamowitych pomysłów z programu „Krok do Przodu” ING Banku Śląskiego i Fundacji ING Dzieciom. Efektem zaangażowania było dotarcie aż do 4 mln beneficjentów programu.

Olimpiada „Zwolnieni z Teorii” to coś więcej niż „zwykłe zawody”. To niepowtarzalna okazja, by młodzi pokazali światu swoje umiejętności i zrobili coś dobrego dla innych. Konkurs daje możliwość przetestowania swoich sił w tworzeniu pierwszych projektów społecznych i zdobycia bezcennego doświadczenia. Dzięki wsparciu mentorów i dostępowi do praktycznej wiedzy z zakresu zarządzania, uczestnicy mogą rozwijać swoje zdolności i kompetencje a udział nagradzany jest prestiżowymi, uznawanymi na całym świecie certyfikatami biznesowymi.

Złotego Wilka w temacie kultura otrzymał  projekt „BezGańby”. Pielęgnowanie ślōnskij gŏdki, regionalnych tradycji, obyczajów. To wszystko cele grupy projektowej z Rybnika. Poprzez komunikację z odbiorcami w social mediach prezentowano i przybliżano zagadnienia związane ze śląskością. Projekt był mentorowany przez Sławka Gwioździka  i Izę Olech-Pytkowską z ING.

Ponadto 9 projektów zostało nagrodzonych Srebrnymi Wilkami, czyli nagrodą dla najlepszych projektów w województwach: dolnośląskim, kujawsko-pomorskim, łódzkim, mazowieckim, śląskim (2), warmińsko-mazurskim, wielkopolskim i zachodniopomorskim.

Duże uznanie dla wszystkich młodych ludzi, którzy realizują projekty społeczne w ramach „Zwolnieni z Teorii”. Z jednej strony zyskują poczucie sprawstwa, wiarę w siebie i budują cenne kompetencje na przyszłość, z drugiej strony wnoszą do życia społecznego pozytywne zmiany, zwracają uwagę na ważne tematy, dzielą się swoimi pasjami i umiejętnościami. Wspieranie zespołów w ich drodze do celu jest dla nas, mentorów, cennym i wartościowym doświadczeniem – mówi Maja Chabińska Rossakowska, Dyrektor HR w ING Banku Śląskim, Przewodnicząca Rady Fundacji ING Dzieciom.

Olimpiada „Zwolnieni z Teorii” to niepowtarzalna okazja, aby młodzi pokazali światu swoje umiejętności i zrobili coś dobrego dla innych. To szansa, aby przetestować swoje siły w tworzeniu pierwszych projektów społecznych i zdobyć bezcenne doświadczenie. Dzięki wsparciu mentorów i dostępowi do praktycznej wiedzy z zakresu zarządzania, uczestnicy mogą rozwijać swoje zdolności i kompetencje, a udział nagradzany jest prestiżowymi, uznawanymi certyfikatami biznesowymi – powiedziała Joanna Warmuz, Sustainability Expert w ING Banku Śląskim.

Platforma edukacyjna Zwolnieni z Teorii powstała w 2014 roku, by dać każdemu młodemu człowiekowi możliwości darmowego nabywania kompetencji przyszłości, takich jak: współpraca, komunikacja czy przywództwo.

ŹRÓDŁOING Bank Śląski