ING w konsorcjum banków udzielających kredytu Grupie Maspex

ING, pełniąc rolę Agenta, znalazł się w konsorcjum banków, które udzieliły kredytu o wartości 2,8 mld zł Grupie Maspex, jednemu z największych producentów i dystrybutorów produktów spożywczych w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Udział ING wyniósł 787,5 mln zł.

ING, wspólnie z konsorcjum banków, podpisał umowę kredytową z Grupą Maspex Sp. z o.o. o wartości 2,8 mld zł. Finansowanie umożliwiło Grupie Maspex nabycie spółki CEDC International Sp. z o.o wraz z jej podmiotem zależnym B2B Wine&Spirits Sp. z o.o., lidera na rynku wódki i największego importera zagranicznych alkoholi na polskim rynku. Przedmiotem akwizycji są m.in. znaki towarowe jak Żubrówka, Soplica, Absolwent, Żytniówka i Bols oraz zakłady produkcyjne.

Jesteśmy dumni, że możemy wspierać strategiczne inwestycje przedsiębiorstw w budowaniu nowych pozycji rynkowych, nowych łańcuchów dostaw, tym samym wzmacniając polską gospodarkę. Cieszymy się również z faktu, iż dzięki tym działaniom, znane polskie marki wracają pod skrzydła polskiej przedsiębiorczości – podkreśla Michał H. Mrożek, wiceprezes Zarządu ING Banku Śląskiego.

Przejęcie zostało sfinansowane ze środków własnych oraz kredytu konsorcjalnego udzielonego przez banki, z którymi współpracujemy od lat. Transakcja pozwoli nam zbudować kolejny, mocny obszar działalności w oparciu o pracowników tej spółki, zakupione zaplecze produkcyjne i marki. Na uwagę zasługuje fakt szybkiego i sprawnego zorganizowania finansowania, a co za tym idzie profesjonalizm osób odpowiadających za ten projekt ze strony banków jak również naszej firmy. Współpraca miedzy bankami przebiegała bez zakłóceń, a finalnie wypracowana treść umowy jest satysfakcjonująca dla wszystkich stron. To efekt naszej wiarygodności kredytowej i zaufania banków, którym obdarzają nas od lat  – mówi Rafał Gruszeczka, Dyrektor Finansowy Grupy Maspex.

Grupa Maspex jest jednym z największych producentów artykułów spożywczych  w Europie Środkowo – Wschodniej. Firma została założona ponad 30 lat temu w Wadowicach. W jej ofercie znajdują się: soki, napoje, woda, kawa, kakao, makarony i wyroby zbożowe, przetwory warzywne i owocowe, produkty instant, suplementy diety, a główne marki to: Tymbark, Kubuś, Lubella, Łowicz, Krakus, Kotlin, Puchatek, Ekoland, DecoMorreno, Cremona. Grupa ma 17 zakładów produkcyjnych w Polsce i za granicą.  Eksport do 60 krajów świata (m.in. Europa, USA, Kanada, Bliski i Daleki Wschód) stanowi 36 proc. obrotów firmy, które w 2021 roku wyniosły ponad 6 miliardów zł.

ŹRÓDŁOING Bank Śląski