Liderzy branży o kondycji sektora finansowego w Polsce – 22. Banking Forum i 18. Insurance Forum

25-26 października 2021 r. w hotelu The Westin Warsaw odbyło się 22. Banking Forum i 18. Insurance Forum organizowane w ramach Spotkania Liderów Bankowości i Ubezpieczeń. Podczas wydarzenia niemal 450 uczestników wysłuchało merytorycznych wystąpień oraz debat poruszających najpilniejsze zagadnienia dotyczące priorytetów i wyzwań sektora finansowego w Polsce.

Uroczystego otwarcia kongresu dokonał Zbigniew Jagiełło, który objął funkcję Współprzewodniczącego Rady Programowej Banking Forum.

“Gdy patrzę na rok 2020 i 2021 to jasne jest dla mnie, że skończyła się pewna epoka (..). Dekada, którą też przeżywaliśmy wspólnie razem, czyli gdy nastąpił kryzys finansowy [2008] (…) to wydawało nam się wówczas, że skończył się pewien świat, zaczyna się świat nowy. Ten kryzys dotarł do Polski w taki lekko wypłaszczony sposób, bo Polska nie doświadczyła jakichś recesji, było to spowolnienie, tylko jeden kwartał z ujemnym PKB, wówczas odpowiedzią na ten kryzys, były (…) trzy rzeczy: regulacje, regulacje, regulacje. Mam wrażenie, patrząc z tej perspektywy 10-ciu lat, że różnego rodzaju instytucje nadzorcze, idą w kierunku stworzenia takich regulacji, które doprowadzą do tego, że żaden człowiek i żadna instytucja nie popełni błędu. (…) Boję się tej regulacji idącej w kierunku znalezienia perpetum mobile, które zapewni nam niemożliwość popełniania błędów.”

“Ten świat kiedy przyszedł marzec 2021 roku, kompletnie zawiódł. Wszyscy zostaliśmy sparaliżowani tą sytuacją, związaną z pandemią koronawirusa. Według mnie jest to początek czegoś nowego, czego nie jestem w stanie, ani wydaje mi się większość z nas nie jest w stanie zdefiniować w taki sposób, że wiemy co się dzieje.(…) Zmienność, którą widzimy, rynek kapitałowy, spółki notowane, banki, firmy ubezpieczeniowe, doznały w zeszłym roku rollercoaster’a –  zjazd w dół i odbicie w górę; ale oprócz tego trendu było też zwycięzcy tej sytuacji pandemicznej: firmy, które nie spadały, ale wręcz odbiły się od tej sytuacji pandemicznej i gwałtownie rosły” – komentował Zbigniew Jagiełło, Współprzewodniczący Rady Programowej Banking Forum.

Podczas debaty inauguracyjnej, moderowanej przez Zbigniewa Jagiełłę, prelegenci dyskutowali o gospodarce po pandemii uwzględniając kluczowe szanse i zagrożenia dla sektora finansowego w Polsce. Omówiono rolę instytucji finansowych w stabilizacji sytuacji gospodarczej i stymulacji odbudowy kraju biorąc pod uwagę horyzonty i priorytety nowej rzeczywistości. W dyskusji udział wzięli: Paweł Borys, Prezes Zarządu, Polski Fundusz Rozwoju; Radosław Kwiecień, Członek Zarządu, Bank Gospodarstwa Krajowego; Wojciech Hann, Prezes Zarządu, Bank Ochrony Środowiska; Joao Bras Jorge, Prezes Zarządu, Bank Millennium; Marcin  Nedwidek, Prezes Zarządu, UNIQA; Marcin Petrykowski, Prezes Zarządu, Atende oraz Leszek Skiba, Prezes Zarządu, Bank Pekao S.A.

W kolejnych blokach tematycznych poruszone zostały zagadnienia związane z wpływem pandemii na tempo zmian w sektorze finansowym – nowymi potrzebami inwestycyjnymi i ich finansowaniem w kontekście KPO oraz Zielonej Transformacji, a także rolą technologii wobec potrzeb klientów i spadającej rentowności sektora. Przeanalizowano strategie technologiczne rozwoju sektora finansowego oraz porównano sektor finansowy do innych sektorów pod względem konkurencyjności i przewag jakimi dysponują nowe podmioty, które pojawiły się na rynku. Nie bez znaczenia były również kwestie dotyczące cyfrowej rewolucji w kredytach hipotecznych m.in. przyspieszenie transformacji procesu kredytowego oraz nowe trendy związane z kredytami hipotecznymi: regulacje, cyfryzacja procesów i poprawa „Customer journey” klienta.

Pierwszy dzień Banking & Insurance Forum zakończony został wyjątkowym wydarzeniem – uroczystym Wieczorem Prezesów, w którym udział wzięli kluczowi przedstawiciele zarządów najważniejszych instytucji finansowych w Polsce.

Gospodarzami spotkania byli Przewodniczący Rady Programowej Banking Forum: Zbigniew Jagiełło oraz Andrzej Kopyrski. Do grona gości dołączyli m.in.:

• Iwona Duda, Prezes Zarządu, PKO Bank Polski
  • Beata Daszyńska-Muzyczka, Prezes Zarządu, Bank Gospodarstwa Krajowego
  • Paweł Borys, Prezes Zarządu, Polski Fundusz Rozwoju S.A.
  • Joao Bras Jorge, Prezes Zarządu, Bank Millennium
  • Leszek Skiba, Prezes Zarządu, Bank Pekao S.A.
  • Józef Wancer, Honorowy Przewodniczący Rady Nadzorczej, BNP Paribas

Drugi dzień kongresu rozpoczęty został od debaty poświęconej trendom w obszarze Customer Experience w bankowości i ubezpieczeniach i projektowaniu doświadczeń klienta w digitalu. Następnie eksperci skomentowali nowe modele zarządzania sieciami sprzedaży, dystrybucji ubezpieczeń i obsługi klienta. Dyskutowano także o bieżących oczekiwaniach konsumentów względem bankowości i wpływem tych potrzeb na funkcjonowanie instytucji finansowych. Nie zabrakło tematów dotyczących rozwoju elektromobilności w kontekście znaczenia tego trendu dla branży ubezpieczeniowej oraz zmian na rynku pracowniczym i modeli pracy w obszarze finansów.

Wśród prelegentów 22. Banking Forum i 18. Insurance Forum wystąpili m.in.:

• Maciej Brzozowski, Wiceprezes Zarządu, kierujący pracami Zarządu, Alior Bank
  • Piotr Bułka, Członek Zarządu, Generali
  • Andrzej Kopyrski, Współprzewodniczący Rady Programowej Banking Forum / Dyrektor Zarządzający Pionem Inwestycji, Polski Fundusz Rozwoju
  • Tomasz Kowalski, Prezes Zarządu, Deutsche Bank
  • Piotr Krawczyk, Dyrektor Zarządzający, Pion Rozwoju i Utrzymania Aplikacji, PKO BP
  • Adam Malinowski, Wiceprezes Zarządu, Signal Iduna
  • Tomasz Mańko, Wiceprezes Zarządu, PKO Ubezpieczenia
  • Adam Marciniak, Wiceprezes Zarządu, CCC
  • Rafał Mosionek, Wiceprezes Zarządu, Compensa
  • Michał Mrożek, Wiceprezes Zarządu, ING Bank Śląski
  • Marat Nevretdinov, Prezes Zarządu, Europa Ubezpieczenia
  • Krzysztof Pietraszkiewicz, Prezes Zarządu, Związek Banków Polskich
  • Paulina Skrzypińska, Chief Innovation Officer, BNP Paribas Bank Polska
  • Aleksandra Sroka-Krzyżak, Head of Strategy, Chief of Staff, Allegro
  • Cezary Stypułkowski, Prezes Zarządu, mBank
  • Krzysztof Szypuła, Członek Zarządu, PZU SA
  • Wojciech Werochowski, Wiceprezes Zarządu, Bank Pekao SA

Pełna lista prelegentów na https://bankowosciubezpieczenia.pl/prelegenci/

Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją 22. Banking Forum i 18. Insurance Forum.

ŹRÓDŁOmmcpolska.pl