Pracownicy Millennium Leasing odznaczeni Złotymi Medalami Prezydenta RP

Edward Marek Łazarz oraz Radosław Szcześniak, przedstawiciele spółki Millennium Leasing, zostali odznaczeni Złotymi Medalami Prezydenta RP za Długoletnią Służbę. To odznaczenie dla osób, które miały istotny wpływ na rozwój branży leasingowej, szczególnie wyróżniły się w wykonywaniu pracy zawodowej oraz w działalności społecznej.

Uroczystość odznaczenia odbyła się 17 kwietnia 2024 r. na zakończenie e-Leasing Day 6.0, konferencji  branżowej, organizowanej przez Związek Polskiego Leasingu (ZPL). To szczególne uhonorowanie osób zasłużonych dla leasingu jest częścią obchodów 30-lecia ZPL. Medale wręczyli Robert Sitnik, pierwszy  Wicewojewoda Mazowiecki oraz Marcin Balicki, prezes Zarządu Millennium Leasing.

Gratuluje Markowi oraz Radosławowi tak wyjątkowego wyróżnienia. To powód do dumy i satysfakcji. Jestem przekonany, że te odznaczenia są w pełni zasłużone. Ich znacząca wiedza i doświadczenie są kluczowym uzupełnieniem kompetencji, które mamy w Millennium Leasing. – powiedział Marcin Balicki.

Edward Marek Łazarz pracuje w Millennium Leasing od samego początku, czyli od 1991 r. Przez 19 lat pełnił funkcję Członka Zarządu spółki. Uczestniczył w budowaniu fundamentów branży leasingowej – współtworzył struktury ówczesnej spółki Bel Leasing, przygotowywał pierwsze kryteria oceny ryzyka wniosków leasingowych, dokumentację i procedury dotyczące umowy leasingu. Brał udział w spotkaniach założycielskich ZPL. Jest autorytetem merytorycznym – nieocenionym wsparciem dla menadżerów i pracowników. Obecnie pełni funkcję kierującego obszarem zapewnienia zgodności.

Radosław Szcześniak pracuje w Millennium Leasing od 1993 r. Wraz ze zmianą przepisów w Polsce wdrażał w spółce standardy rachunkowości i regulacje podatkowe oraz zasady pomiaru i ewidencji ryzyka kredytowego w działalności leasingowej. Opracował zasady planowania i raportowania w zakresie rachunkowości i wyników biznesowych. Uczestniczył w przygotowaniu i obsłudze transakcji sekurytyzacji portfela należności leasingowych realizowanych przez spółkę. Brał udział w pracach grupy roboczej ZPL dotyczącej wdrażania nowej definicji „default”. Uczestniczył w pracach Narodowej Grupy Roboczej w strumieniu leasingowym dotyczących zastąpienia WIBOR. Obecnie pełni funkcję dyrektora Departamentu Finansów i Analiz.

ŹRÓDŁOBank Millennium