Promocja w Biurze maklerskim mBanku: 2/3 klientów nie zapłaci opłaty depozytowej

Kilka miesięcy temu Biuro maklerskie mBanku zapowiedziało wprowadzenie od nowego roku opłaty za przechowywanie akcji i innych instrumentów notowanych na zagranicznych giełdach. Dzięki startującej właśnie promocji klienci, którzy zapłacili prowizje większe niż naliczona opłata depozytowa, będą z niej całkowicie zwolnieni. To oznacza, że 2/3 obecnych klientów nie poniesie kosztu przechowywania instrumentów finansowych z giełd zagranicznych. W przyszłym roku warunki te zostaną wpisane na stałe do taryfy opłat i prowizji.

– Chcemy docenić naszych klientów wykazujących umiarkowaną lub ponadprzeciętną aktywność transakcyjną i zwolnić ich z opłaty depozytowej. Promocja dotyczy opłaty od instrumentów zagranicznych, która byłaby zapłacona w styczniu za drugie półrocze 2022 r. W 2023 r. wprowadzimy odpowiednie zmiany w taryfie opłat i prowizji, aby nowe, korzystniejsze dla klientów zasady obowiązywały na stałe – mówi Maksymilian Skolik, dyrektor Biura maklerskiego mBanku.

Na czym polega promocja? Jeśli prowizja pobrana od zrealizowanych przez klienta zleceń w drugim półroczu przekroczy wysokość naliczonej opłaty depozytowej, to nie zostanie ona pobrana. – Szacujemy, że zwolnienie obejmie 2/3 klientów, którzy inwestują za granicą – mówi Maksymilian Skolik.

W praktyce, promocja obejmie także tych inwestorów, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z inwestycjami za granicą od mniejszych kwot np. w ramach IKZE, jeżeli wykonali chociaż jedną transakcję na rynkach zagranicznych w drugiej połowie roku.

Przypomnijmy, za zakup i sprzedaż instrumentów zagranicznych biuro pobiera prowizję. Od nowego roku, planuje też pobierać opłatę za przechowywanie na rachunkach zakupionych instrumentów. Zatem klient, którego prowizja od transakcji wyniosła tyle, ile wyniosłaby opłata za przechowywanie, zostaje zwolniony z tej drugiej.

Dla grupy klientów inwestujących za granicą Biuro maklerskie mBanku wprowadziło w ostatnim czasie wiele nowych funkcji (np. bezpłatne notowania real-time z giełd zagranicznych) i pracuje nad kolejnymi udogodnieniami m. in w postaci umożliwienia korzystania z preferencyjnej stawki podatku od dywidend wypłacanych przez spółki notowane w USA.

Zmianie nie ulegnie – najniższa na rynku – opłata za przewalutowanie, którą należy brać pod uwagę szacując atrakcyjność oferty danego brokera.

Pytania i odpowiedzi na temat promocji można znaleźć tutaj.

ŹRÓDŁOmBank