Raport roczny Banku BNP Paribas najlepszy na rynku. Poznaliśmy laureatów konkursu „The Best Annual Report”

Raport roczny Grupy BNP Paribas Bank Polska otrzymał pierwszą nagrodę główną w kategorii „Banki i instytucje finansowe” XVII edycji konkursu „The Best Annual Report” organizowanego przez Instytut Rachunkowości i Podatków (IRiP). Bank znalazł się wśród laureatów nagrody głównej po raz czwarty z rzędu. W tym roku wyróżnienie otrzymał również Raport Zintegrowany publikowany w formie cyfrowej.

Cel konkursu to promowanie najlepszych praktyk i zaleceń w sporządzaniu raportów rocznych (zgodnych ze standardami MSSF/MSR) oraz raportów zintegrowanych. IRiP wyróżnia publikacje o największej wartości użytkowej dla akcjonariuszy i inwestorów.

– Nagroda główna w konkursie „The Best Annual Report” oraz wyróżnienie Raportu Zintegrowanego to potwierdzenie, że nasz model pracy i wysiłek zostały zauważone i docenione. Raport zintegrowany prezentuje dane finansowe, biznesowe oraz z obszaru ESG. To dla nas naturalna forma raportowania, bo kwestie środowiskowe i społeczne są ściśle powiązane z naszą działalnością biznesową. Jednocześnie jesteśmy przekonani, że wysoka jakość komunikacji finansowej i pozafinansowej jest niezbędna do budowania zaufania wśród inwestorów. Szczególnie teraz – w kontekście wyzwań, przed którymi stoi polska i światowa gospodarka. Dziękuję i gratuluję wszystkim, którzy mają swój udział w tworzeniu naszego raportu – mówi Jean-Charles Aranda, Wiceprezes Zarządu banku, nadzorujący Obszar Finansów.

W raporcie za 2021 rok Bank BNP Paribas podkreślił zaangażowanie w przeciwdziałanie skutkom pandemii – wsparcie Klientów i gospodarki oraz troskę o pracowników. Pomimo wyzwań w otoczeniu zewnętrznym, bank realizował założenia strategii biznesowej, wzmocnił fundamenty wzrostu organicznego i poprawił rentowność działalności podstawowej.

Bank BNP Paribas już po raz trzeci zaprezentował najważniejsze informacje finansowe i pozafinansowe wyłącznie w wersji cyfrowej. Nagrodzona publikacja jest dostępna na stronie internetowej: https://raportroczny.bnpparibas.pl/

ŹRÓDŁOBNP Paribas Bank Polska