Routery Robustel w samoobsługowych kioskach

W wielu gałęziach gospodarki od lat obserwujemy automatyzację procesów produkcji, wydobycia czy przetwarzania surowców. Również w dziedzinie handlu czy usług dostępnych w przestrzeni publicznej możemy zauważyć nasilający się trend zastępowania stacjonarnych placówek usługowo-handlowych samoobsługowymi terminalami czy kioskami wyposażonymi w dedykowane do konkretnego biznesu funkcje.

– Według badań Business Centre Club przeprowadzonych w marcu 2011 roku, liczba samoobsługowych urządzeń typu kioski, terminale, bankomaty, wpłatomaty oraz automaty służące do sprzedaży różnorodnych produktów pod koniec 2015 roku wyniesie 33.8 miliona. To pokazuje skalę rozwoju technologii samoobsługowych w sektorze handlowym, reklamowym, rozrywkowym, edukacyjnym i informacyjnym oraz pokładane nadzieje ich przedstawicieli na ogromne zyski związane z instalacją bezobsługowych kiosków w przestrzeni publicznej – ocenia Paweł Stoliński, Product Manager marki Robustel w firmie KONTEL, która jest wyłącznym certyfikowanym dystrybutorem jej rozwiązań w Polsce.

Coraz częściej kupujemy bilety w biletomacie zamiast w okienku kiosku. Gotówkę natomiast wypłacamy w bankomacie, a nie w oddziale banku. Automaty z napojami, słodyczami czy przekąskami znajdują się w terminalach lotnisk, na dworcach i punktach użyteczności publicznej, co w dzisiejszych czasach wydaje się nam zupełnie normalnym udogodnieniem.

System Robustel R3000 pomaga w rozwoju inteligentnego systemu samoobsługowych kiosków, automatów czy bankomatów poprzez zapewnienie stabilnej i bezpiecznej transmisji danych. Typowy schemat działania takiego urządzenia jest pokazany poniżej:

1

​R3000 to wszechstronne, łatwe w instalacji, wytrzymałe i niezawodne routery VPN przeznaczone do trudnych warunków, zapewniające płynną, bezpieczną i szybką łączność bezprzewodową do zastosowań M2M / IoT.

• R3000 lite łączy się z samoobsługowymi kioskami, aby zapewnić ciągły i stabilny transfer danych przez sieć 3G/4G.
  • R3000 lite obsługuje 5 rodzajów protokołów VPN, co gwarantuje bezpieczeństwo wymiany danych.
  • Zapis transakcji jest przesyłany w czasie rzeczywistym do centrum zarządzania, więc produkty w kioskach/bankomatach mogą być uzupełniane bardziej efektywnie.
  • Robustel może stanowić samodzielnie oprogramowanie (software) – platforma RobustVPN dla budowy tuneli VPN.
  • Platforma Robustlink umożliwia zdalny monitoring urządzeń z jednego centrum zarządzania.

źródło: KONTEL