Andrzej Szufa dołączy do zarządu Aegon TUnŻ

Akcjonariusz Aegon TUnŻ S.A. powołał Andrzeja Szufę do pełnienia funkcji członka zarządu spółki odpowiedzialnego za zarządzanie ryzkiem.

Andrzej Szufa jest absolwentem Wydziału Finansów Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie i biegłym rewidentem. Na początku swojej kariery zawodowej związany był z audytem w instytucjach finansowych. Pracując w departamencie audytu instytucji finansowych KPMG Audyt uczestniczył w badaniach i przeglądach sprawozdań finansowych banków. Od 2008 r. pełnił funkcję menadżera kierującego Zespołem Audytu Wewnętrznego w Kredyt Banku S.A., a następnie jako menadżer w PKO Banku Polskim S.A. zarządzał Zespołem Audytu Specjalnego. Od 2014 roku związany był z Nationale-Nederlanden, gdzie jako Dyrektor ds. Zarządzania Ryzykiem Niefinansowym odpowiadał za nadzorowanie tego obszaru w spółkach Nationale-Nederlanden w Polsce. W szczególności zajmował się kontrolą procesów biznesowych, zarządzaniem ryzykiem w obszarze bezpieczeństwa fizycznego, zarządzaniem kryzysowym oraz ciągłością działania, zarządzaniem ryzykiem informatycznym oraz technologicznym, jak również ryzykiem nadużyć.

Na objęcie przez Andrzeja Szufę funkcji członka zarządu odpowiedzialnego za zarządzanie ryzykiem wymagana jest zgoda Komisji Nadzoru Finansowego.

ŹRÓDŁOAegon