Zakończyła się transakcja sprzedaży PZU Lietuva

30 września 2015 spełnił się ostatni z warunków zawieszających umowy sprzedaży akcji z 2 lutego 2015 r. zawartej przez PZU SA i PZU Lietuva. Ich nabywcą został norweski Gjensidige Forsikring ASA.

Ostateczna kwota sprzedaży wyniosła 66 mln euro. Złożyła się na nią ustalona wcześniej cena 99,879% akcji, tj. 54 mln euro, skorygowana o szacowaną zmianę aktywów netto spółki (12 mln euro).

PZU Lietuva to firma rozwijana na litewskim rynku od 2004 roku i nie należy jej mylić z zakupionym we wrześniu 2014 roku Lietuvos Draudimas. Sprzedaż PZU Lietuva wynika z ubiegłorocznych zakupów PZU aktywów Grupy RSA w krajach bałtyckich. Otrzymując zgodę na zakup Lietuvos Draudimas AB, Litewska Rada Konkurencji zobowiązała PZU do sprzedaży części aktywów na litewskim rynku ubezpieczeń majątkowych.

Po zakończeniu transakcji sprzedaży PZU Lietuva udział Grupy PZU na rynku ubezpieczeń majątkowych i pozostałych osobowych w krajach bałtyckich wynosi : na Litwie 30,3% rynku poprzez Lietuvos Draudimas, na Łotwie 25,3% rynku poprzez AAS Balta, a w Estonii 13,9% rynku poprzez estoński oddział Lietuvos Draudimas. Dodatkowo PZU Litwa Życie posiada 4,5% udział w rynku ub. na życie na Litwie.

źródło: PZU